Eitje!

De oerdrang om een vuurtje te stoken en er en maaltijd op te bereiden is een emotionele aberratie waarmee vooral mannen door het leven moeten zien te komen. Grote delen van het jaar gaan symptoomvrij voorbij, maar als Koninginnedag erop zit, wordt de vlam weer aangewakkerd en raken we in de ban van de barbecue. Dit jaar was ik er al heel vroeg bij, de winter moest zelfs nog komen, toen ik in de keuken van restaurant De Nederlanden in Vreeland Wilco Berends in de weer zag met een Little Green Egg, een barbecue in de vorm van een aaibaar groen eitje op drie poten. Berends liet alle gemakken van een professionele keuken even in de steek om in dit eitje sardientjes te grillen. De Little Green Egg is het kleinste broertje van een reeks groene eieren waarin zowel kan worden gegrild, gebakken als gerookt.

De familie werd in de jaren zeventig in Amerika gesticht, maar het principe – vasthouden van warmte in een stenen behuizing – is eeuwenoud. Het geheim van deze vinding zit in de combinatie met een ventilatiesysteempje waarmee de warmte te regelen en – via een thermometer in het deksel – te controleren is. Dat brengt slow cooking op gloeiend vuur binnen handbereik, waarmee tegelijk het grootste spook van de barbecue, het uitdrogen en/of verbranden van het vlees, voorgoed bedwongen is. Het is niet zo verwonderlijk dat een groeiend gezelschap van cuisiniers van naam en faam zich tot het groene ei bekeerd heeft, want de techniek is zorgeloos en het resultaat voorspelbaar. Een proef op de som met een simpele kip leidt direct al tot een overtuigend resultaat. Met een kleine hoeveelheid houtskool en een geregelde temparatuur van 150 graden is de kip binnen twee uur perfect, zonder er tussentijds naar om te hoeven zien. Het ei is van keramisch materiaal met een gladde buitenkant en losse binnendelen. Ze zijn er in vijf maten, het medium model weegt 47 kilo en is bedoeld om permanent in de tuin te bivakkeren. De uitvoering is robuust genoeg om de levenslange garantie geloofwaardig te maken, en dat mag ook wel want deze barbecue kost 1095 euro. Dat is een hoop geld, maar gemeten naar wat ik in het afgelopen decennium aan barbecues (en teleurstellingen) heb gespendeerd, zie ik de komende zomers (en winters) nu al zonnig in. Mijn kipavontuur met het ei is te zien op www.foodtube.nl. RH

import eetteam