Spring naar de content

Jongste Kamerlid: ‘Ik zie het niet als een wedstrijd’

Farshad Bashir (21) is sinds 15 januari 2008 Tweede Kamerlid voor de SP en het jongste Kamerlid ooit. Ook is hij het eerste Tweede Kamerlid van Afghaanse afkomst. Een gesprek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Wat vind u ervan dat u het jongste Kamerlid ooit bent?
“Bijzonder. Maar ik zie het niet als een wedstrijd; ik vind het belangrijk dat ik kan meepraten.”

Niet een beetje te jong?
“Nee. Je hebt vanaf je achttiende kiesrecht en mag dan al meepraten.”

Hoe bent u in de Kamer terechtgekomen?
“Op mijn veertiende werd ik lid van de SP. Op mijn achttiende ben ik gevraagd gemeenteraadslid te worden in Leeuwarden. Toen Rosita van Gijlswijk begin vorig jaar terugtrad, was ik de eerstvolgende op de kieslijst om haar op te volgen.”

Waarom de SP?
“Het activisme spreekt me aan. Ook is integratie sinds de jaren tachtig een belangrijk punt voor de SP. Toen zei de partij al dat er problemen komen als je buitenlanders in dezelfde wijken gaat stoppen.”

Wat vind u belangrijk aan integratie?
“Om als nieuwkomer de taal en de cultuur te leren. Ik was negen toen ik naar Nederland kwam. Mijn ouders kozen bewust voor een dorp, waar ik dankzij de autochtone bevolking veel sneller de taal leerde. Zodoende kon ik ook naar het vwo.”

Wat doet u in de Kamer?
“Ik hou me bezig met fiscale zaken.”

U bent tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan, uw geboorteland. Waarom?
“Je kunt niet bezig zijn met wederopbouw als je tegelijkertijd oorlog voert met de Taliban. Het zou beter zijn om te onderhandelen. Ook voedt de aanwezigheid van buitenlandse troepen het internationale terrorisme. Tsjetsjenen, Saoedi’s, Pakistani en Indonesiërs komen naar Afghanistan om over de ruggen van Afghanen oorlog te voeren tegen het Westen.”

Onderhandelen met de Taliban? Is dat wel mogelijk?
“Zo’n 90 procent van de Taliban bestaat uit lokale bevolking, die veelal gematigd zijn. Degenen die niet worden overtuigd, moeten worden aangepakt. Maar laat dat over aan de Afghaanse troepen en politie.”

Waar bent u momenteel mee bezig?
“Met de aanpak van belastingparadijzen.”

Wat zijn uw toekomstplannen?
“Als het kabinet niet valt, zit ik nog twee jaar in de Kamer. Daarna zie ik het wel.”

Onderwerpen