Spring naar de content

Scheffer: ‘Ik maak me ernstig zorgen over de kwaliteit van de rechterlijke macht’

Geert Wilders moet worden vervolgd wegens haatzaaien en groepsbelediging. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bekend gemaakt. Hiermee bekrachtigt de Raad een uitspraak van het Amsterdams Gerechtshof. Begin maart sprak ‘Mr. Integratiedebat’ Paul Scheffer in een reportage in HP/De Tijd zijn verbazing en afkeuring uit over de mogelijke vervolging van Wilders. Nu de PVV-leider inderdaad voor het hekje zal worden geroepen, is er alle reden om Scheffers betoog van maart in zijn volledigheid te publiceren. Bij dezen. “Ik ben echt geraakt door de willekeur van de argumentatie van het Hof.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Scheffer: “Het Hof verwijt Wilders, ik citeer: ‘eenzijdige, sterk generaliserende formuleringen met een radicale strekking’. Nou, zulke formuleringen komen we wel vaker tegen in de politiek, lijkt me. Heel veel onderdelen van de partijprogramma’s van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP kun je onder die noemer vatten.”
“Het Hof stelt dat je best kritisch mag zijn, maar, komt-ie: ‘een uitzondering moet worden gemaakt voor beledigende uitspraken waarin een relatie met het nazisme wordt gelegd’. (Wilders vergeleek de Koran met Mein Kampf, red.) En al die antifascismecomités die van die vergelijking leven? Gaan we die dan ook verbieden? Hoe vaak ík al niet in een extreem-rechtse hoek ben geplaatst. Als ik zoiets lees maak ik me ernstig zorgen over de kwaliteit van de rechterlijke macht.”
“Een Hof dat zich opwerpt als hoeder van het integratiedebat, is zóóó bevoogdend. Ik kan me niet voorstellen dat er iets anders zal volgen dan vrijspraak. Al was het maar omdat imam El Moumni, die zei dat homo’s lager zijn dan varkens, ook is vrijgesproken. En daar heb ik ook voor gepleit. Ik zeg: laat dit soort opvattingen uitgesproken worden, dan kunnen ze wéérsproken worden.”
“We moeten door het conflict héén. Mensen als Alexander Pechtold en Ruud Lubbers willen terug naar de oude cultuur van conflictvermíjding. Het interessante aan Fitna was nou juist dat de posities veranderden. Een moskee in Gouda gooide zijn deuren open voor iedereen. Zo van: kom dan maar eens kijken hoe het hier is. Uiteindelijk voelde Wilders zich gedwongen de moslims te complimenteren met hun beheerste reactie op zijn film.”
“Het is tien keer beter dat het zó gaat. Dat mensen leren omgaan met scherpe kritiek. Dat is namelijk de kwintessens van de vrijheid van meningsuiting: dat het een samenleving uiteindelijk vreedzamer maakt. Om een heel simpele reden: mensen kunnen hun woede en frustraties omzetten in beelden, woorden, demonstraties en politici waar ze uit kunnen kiezen. Zo wordt de weg tussen frustratie en agressie veel langer. Er zit namelijk iets tússen, namelijk een maatschappelijk debat waarin dingen tot uiting kunnen worden gebracht.”

(Foto Scheffer: Arenda Oomen)