Bloemen en peer

Als de barbecue fungeert als grillplek voor zeebanket, ligt wit meer voor de hand. Wie toch naar importeur Vinoblesse surft om de buondonno als begeleider voor het vlees aan te schaffen, klikt dan meteen de Spaanse Azimut 2007 (€7,95) aan. Want het rodewijnland Spanje weet steeds fraaiere resultaten te boeken met witte wijnen, onder andere dankzij de inzet van onalledaagse variëteiten. Ik proefde al verrukkelijk wit van albarin uit Tierra de León, van de picapoll uit Pla de Bages en van de godello uit Valdeorras. En laat ik ook vooral de hondarribi zuri niet vergeten, die in Spaans Baskenland chacoli tot een unieke dorstlesser annex tapasbegeleider maakt. Voornoemde Azimut is een blanco van de xarello, een druif die tot voor kort op zijn cv voornamelijk ‘ingrediënt voor cava’ mocht noteren. Maar ook een solo-optreden in deze ‘stille’ wijn uit Penedès gaat ‘m goed af. Afkomstig van oude stokken, ’s nachts geplukt om fris te blijven en – heel eigentijds – met een laag alcoholpercentage: twaalf procent. Een wijn vol bloemen en peer plus een milde ondertoon van abrikoos en appelzuurtjes. Opwekkend, fris, strak in de mond. Hoge droordrinkfactor bij de a la plancha-uitvoeringen van king prawns, inktvis, dorade, rode mul en zeebaars. HH

Importeur Vinoblesse, www.vinoblesse.nl

import eetteam