Superbrasserie

Brasserie is in Nederland een even inflatoir begrip als grand café, maar de benedenverdieping van het Haarlemse restaurant Lambermon voldoet ruimschoots aan de verwachting: een ruime, laagdrempelige zaak met veel personeel en een menukaart met betaalbare klassiekers. Op dit adres bevond zich ooit het allereerste Vroom & Dreesmann-filiaal, op de gevel is de vermelding van ‘katoenen mantels’ en ‘fournituren’ nog altijd leesbaar. Nu kan er letterlijk en figuurlijk op twee niveaus worden gegeten: in de brasserie en op de eerste verdieping in een geacheveerder restaurant. Zo’n dubbele honkslag is een riskant project, maar patron cuisinier Michel Lambermon heeft in Haarlem met zijn ‘kooktheater’ aan het Spaarne – waarbij de keuken een per uur wisselende gerechtenreeks kookte en de klandizie per gerecht al of niet meedeed – al eerder een eigenzinnige restaurantvorm tot een succes gemaakt. Bij de reservering was al aangekondigd dat we op ‘hoge stoelen’ zaten in plaats van aan de tafels langs de grote raampartijen. We hebben een panoramisch uitzicht, onder andere op de string van de buurvrouw, die dat kledingstuk een flink stuk boven de broekband heeft gesjord. Ons kleine tafeltje is amper groot genoeg voor de verzamelde werken van Lambermon, die een omvangrijk menuaanbod omvatten, dat start met een keus uit schelp- en schaaldieren en een charcuteriekaart, gevolgd door een dagmenu, een kreeftmenu en een à-la-carte-gedeelte. We beginnen met een charcuterieschotel van runderrosbief en ibericoham (€19,50) en zes Tsarskaya-oesters (€19,50). Beide gerechten zijn de gang naar de Korte Veerstraat al waard; de oesters zijn gecombineerd met wakame (zeewier), een azijn- en een sojasaus, en het is een raadsel waarom niet meer restaurants in charcuterie van deze klasse doen. Het driegangenmenu van €35 begint met gemarineerde tonijn op een salade van kreeft en tuinbonen, à la carte komt er een eigenzinnige vitello tonnato van gemarineerde tonijn en rosé gebraden kalfsbil (€17,50). Fraaie, perfect uitgevoerde gerechten waarvan we ruimschoots de tijd krijgen om na te genieten, want het duurt even eer de tongscharfilet op risotto, lamsoren en zeekraal (€22,50) en de steenscholfilet met in tempura gebakken langoustine van het menu arriveren. Ook dit zijn schotels die een hogere ambitie dan het doorsnee-brasserie-aanbod verraden. Wat de drank betreft, houden we het bij losse glazen wijn, zoals de lekkere Chileense sauvignon blanc van €3,50. Lambermon heeft een sympathieke waterdeal, die voor vijf euro voorziet in een onbeperkte aanvoer. De bunkerruimte voor een dessert hebben we al aan de oesters en de hammen vergeven; de rekening bedraagt inclusief aangeklede koffie €134,50. Als dit het instapmodel is, moet het op één hoog wel heel erg goed zijn. RH

Brasserie Lambermon, Korte Veerstraat 1, Haarlem. Tel. 023-5427804.

import eetteam