Red de enkeldopper!

Bloemkool mag zich verheugen in de warme belangstelling van de Nederlandse haute cuisine. Een goedkoop, stevig product, door en door wit met een niet al te opdringerige smaak, dat zich op tal van manieren laat verwerken. De bloemkoolchip is op ieders lip, zou je kunnen zeggen. De tuinboon is ook zo’n lieveling, maar dan in dubbelgedopte vorm. Daardoor wordt het ook gelijk een relatief duur product, want tuinbonen zijn het hele jaar duur; de netto opbrengst na het doppen is gering en na het dubbeldoppen – priegelwerk voor langgestraften – blijft er nog minder over. Na die behandeling is de tuinboon zoet en mist-ie het karakteristieke piepje in de mond bij het kauwen van enkelgedopte tuinbonen. Helaas is de verschijningsvorm van een gul schaaltje jonge tuinbonen met wat gesmolten boter, olijfolie zo u wilt, en wat bonenkruid ten onrechte in de vergetelheid geraakt. Dat manco kunnen we alleen thuis aan eigen fornuis goedmaken. RH

import eetteam