Wijn & spijs

In 2000 schreef Hubrecht Duijker Welke wijn waarbij, een dikke honderd pagina’s tellend boekje waarin groente, pasta, vlees, vis, kaas en desserts van bijpassende wijnen werden voorzien. Tot de niet geringe verbazing van de wijnscribent zelf zijn daar inmiddels meer dan zestigduizend exemplaren van verkocht. Die verbazing is begrijpelijk. Volgens cijfers van het Productschap Wijn dronken we in Nederland drie jaar geleden nog wijn voornamelijk voor het eten en/of daarna. Inmiddels hebben we echter ontdekt dat rood, wit of rosé ook prima geschikt zijn om de maaltijd mee weg te spoelen. En alleen al dat gegeven rechtvaardigde een nieuwe, bijna tweehonderd pagina’s dikke editie van Duijkers bestseller. Daarin is een aantal fossiele recepten uit het bistro-tijdperk verdwenen en zijn er onder andere nieuwe wijn-spijstips van sommeliers en koks toegevoegd. Zo valt te lezen dat Marcel van der Kleijn van restaurant Calla’s graag chenin blanc schenkt bij een tartelette van coquilles, Parmezaanse kaas en seizoenstruffel. Gelukkig staat er iets verderop in Welke wijn waarbij dat de wijn ook bijzonder goed smaakt bij een bordje met crudités.

Hubrecht Duijkers: Welke wijn waarbij. Inmerc. €12,95.

import eetteam