Zomerkapucijners

Winterse kapucijners hebben hun eigen charme, maar in de zomer zijn verse kapucijners een product waar je voor omrijdt. Tot Aduard in Groningen aan toe, waar Geerhard Slemena van Herberg Onder De Linden de versgedopte kapucijners combineert met krokant gebakken zwezerik en verse cantharellen. Slenema kookt de kapucijners in zout water, en hij doet dat kort. “Het is bijna onmogelijk om die heldere groene kleur te behouden. Ze gaan het water uit op het moment dat er een heel lichte grauwsluier lijkt te ontstaan; dan zijn ze precies beetgaar en hoeft er alleen nog een klein klontje boter bij.”

Voor peulvruchten, dus ook voor kapucijners, geldt: hoe verser hoe zoeter. Geen aan te raden supermarktproduct dus. Het best koop je ze aan het hek bij de boer, bijvoorbeeld de zogenaamde blauwschokkers uit de Beemster, onder andere verkrijgbaar bij Kuijk aan de Zuiderweg 70 in Zuidoostbeemster.

import eetteam