Spring naar de content

GGZ-Friesland zegt nee tegen Ab Klink

Het elektronisch patiëntendossier waarmee zorgverleners medische gegevens kunnen uitwisselen, ligt al enige tijd onder vuur. De privacy van de patiënten zou niet goed gewaarborgd zijn, daarnaast zou het duur en onnodig veelomvattend zijn. In het voorjaar van 2010 worden artsen en zorginstellingen verplicht om zich aan te sluiten op het computersysteem. GGZ-Friesland doet niet mee, zij start in december een eigen variant. Hans Kedzierski, voorzitter van de raad van bestuur van GGZ Friesland en woordvoerder van het EPD-alternatief. “Dat EPD van minister Klink, dat moet je niet eens willen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Meneer Kedzierski, wat is er mis met het EPD?
“Vorig jaar hebben we in NRC een artikel aan kamerleden geschreven met de boodschap: denk eens goed na waar stem je nou voor.
Want, in het EPD komt de patiënt er niet aan te pas. Het gaat over mij en ik weet niet wie mijn gegevens raadpleegt en ik ken mijn gegevens niet eens! Het moet niet gekker worden.
 Daarnaast is de techniek verouderd. Je hebt tegenwoordig ook web-technieken waarbij data van instellingen naar een eigen account van de patiënt wordt geüpload waarna de patiënt zélf bepaalt wat er in zit. Op deze manier komt de patiënt in de driver seat terecht.”

Hoe staat het met het verzet tegen het epd?
“Steeds meer mensen beginnen twijfels te krijgen over hoe dingen gaan. Van de 6500 erkende zorgaanbieders in Nederland zijn er slechts honderd aangesloten, over patiënten wordt met geen woord gerept. Er is 72 miljoen euro uitgegeven. Er zijn honderden huisartsen die weigeren mee te werken en duizenden personen die bezwaar hebben aangetekend. Dit is toch niet de manier om dit te doen? Daar komt bij dat de Europese Commissie ook nog heeft gezegd dat dit soort landelijke trajecten niet gaan werken. Je kunt geen absoluut veilige omgevingen voor 16 miljoen burgers creëren. Je moet dat niet eens willen! Vandaar ons eigen initiatief dat we in december starten wij bieden onze patiënten een veilig door hun zelf te openen en te ontsluiten web-aplicatie.Daarmee bereik je hetzelfde doel op een moderne veiligere manier en op een manier die de belangen van de patiënt beter dient.”

Waar kiezen jullie voor?
“We zijn in gesprek met IBM en andere bedrijven die al dit soort technieken op grote schaal in de Verenigde Staten gebruiken. Er is dan ook meer keuzevrijheid voor de patiënt. Die kan dan kiezen om hun gegevens via Microsoft, of Google of een andere beschikbaar stelt, een ander bedrijf zorgt dan voor de koppeling.”

Met wie gaan jullie dit alternatief doorvoeren?

“We zijn met andere instellingen aan het spreken, maar daar kan ik nog niets over zeggen.”

Onderwerpen