Spring naar de content

Very slow cooking

De geëmailleerd gietijzeren Doufeu-pan van Le Creuset heeft de zwarte glans van een klassieke Citroën, en dat rijmt, want het is een remake van een ontwerp uit 1934. Het koken in gietijzeren pannen gebeurt al heel lang en op verschillende manieren. Naast tal van daubières en braisières is er de Dutch kettle, die met het deksel erop in de oven geplaatst wordt, of pannen waarbij hete kolen op het deksel gelegd worden en de pan zelf zo in een oven veranderen. Deze Doufeu (‘zacht vuur’) heeft een ander principe: de pan wordt op een zacht vuurtje gezet terwijl in het deksel koud water of ijsblokjes gaan. Slow cooking op de handrem. Het vlammetje van een oliestel is geschikt, of een pit van een gas- of elektrisch fornuis die nagenoeg dichtgedraaid is. De theorie is dat de in de pan ontstane stoom tegen het koude deksel condenseert en weer terugdruppelt op het gerecht, dat doorgaans een grote vogel of een stuk rustiek vlees is. De ovale Doufeu-reeks is er vanaf €185 voor een pan van 4,2 liter tot €295 voor een van 9,2 liter. RH

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Onderwerpen