Broodvermaak

De aanduiding ‘amuse-gueule’, letterlijk ‘mondvermaak’ en als ‘amuse’ allang vanzelfsprekend deel uitmakend van het Hollandse horeca-idioom, is een onbesteld minigerecht dat als gratis aangeboden wordt beschouwd maar dat natuurlijk allerminst is. Sommige amuses vereisen de keukenvoorbereidingen van een heel maal, andere zijn juist een slimme, aangename voorvertoning van wat er komen gaat. In veel gevallen wordt de rol van de amuse ingenomen door het brood. Brood is van oorsprong een neutrale maaltijdbegeleider, maar de mand met afbakbolletjes in allerlei smaken (“Ik heb voor u: maanzaad, pompoenpit, pesto of pijnboompit”) is ervoor in de plaats gekomen. Kwaliteitssuggestie door variatie. Het zijn exclusief Hollandse mores om dat hete, meestal niet eens gare brood te dippen in een plasje olijfolie. Nog eer er een gerecht of amuse op tafel gekomen is, geeft de kwaliteit van het brood al een betrouwbare voorspelling van wat er verder te gebeuren staat. En altijd is het de simpele perfectie die wint, al gaat het soms maar over goedkope repen Turks brood.

import eetteam