Zoete verrassing

Gewoon overdag, ook niet geschonken uit een tube, maar wel rond een deciliter is de Sauternes La Fleur d’Or 2006 die gastheer Edwin van der Goor schenkt tijdens een lunch in restaurant Seinpost. En nu eens niet bij een voor de hand liggende crème caramel, een obligaat stukje blauwe kaas of een verboden plak ganzenlever, maar bij sardines onder een dakpan van melbatoast, gedroogde tomaat, luchtige saus van geitenkaas en zee-egel. Het laatste dat ik er van de wijnkaart bij zou uitzoeken, zou zo’n goudkleurige zoeterik zijn. Het blijkt echter een verbluffende combinatie, en Van der Goor presenteert het duo met een grote grijns. Het is dan ook geen toevalstreffer. Recentelijk mocht Seinpost een lunchparty hosten waarbij een vaste gast zijn genodigden dertig sauternes (waaronder d’Yquem) uit verschillende oogstjaren wilde laten drinken. En het verzoek aan de kok was om daar louter gerechten met vlees, vis of schaal- en schelpdieren bij te bedenken. Het werd een unieke seance die zelfs tot Bordeaux is doorgedrongen. Want Van der Goor kreeg een belletje dat er eerdaags een delegatie sauternes-hotemetoten richting Scheveningen vertrekt om eens poolshoogte te nemen. Hij mag wel oppassen dat deze niet slechts als missie heeft om zijn kok weg te kopen.

Restaurant Seinpost, Zeekant 60, Scheveningen. Tel. 070-3555 250, www.seinpost.nl. La Fleur d’Or. € 19,95. Wijnkoperij De Gouden Ton. www.degoudenton.nl.

import eetteam