Opwindend wit

Wat rode wijnen betreft, schijnt Terra Alta dezelfde kwaliteit te kunnen produceren als de zo felbegeerde tinto’s uit het nabijgelegen Priorat. Het microklimaat van de hooggelegen wijngaarden in deze denominación de origen in het zuiden van Catalonië is uitstekend, de grond is in orde en de wijngaarden zijn makkelijk te bewerken. Tempranillo heeft het er naar zijn zin. En ook cabernet sauvignon gedijt. Toch belanden ze vaak in de blends van anderen. De druiven worden opgekocht door de plaatselijke coöperatie of ze verdwijnen richting opkopers die er elders DO Catalunya van maken. Dat klinkt bekender in de oren dan Terra Alta. En de meeste druiventelers vinden het eigenlijk wel prima zo. Weinig moeite, geld op de bank. Ook wat wit aangaat, lijken veel producenten in Terra Alta liever lui dan moe. Hun druiven worden vooral afgenomen om de onlesbare dorst te lessen van de cava-industrie die het gebied leegzuigt. En wat er aan fruit overblijft, blijft niet onbemind. Lokaal vinden dulce en mistela, onvergist druivensap dat wordt opgepimpt met alcohol, nog gretig aftrek. En ook rancio is hier nog een ‘ding’. Deze opzettelijk geoxideerde wijn van de garnacha blanca, veelal opgeslagen in extreem warme bovengrondse ruimtes, is zelfs lang de ‘signature’ witte van Spanje geweest. Inmiddels zijn er echter ook wijnmakers in Terra Alta die hun wijnen op een hoger plan willen tillen. In de slipstream van Priorat, waar boutique wineries ondertussen een commodity lijken te zijn geworden, duiken ook hier ambitieuze jonge bedrijven op. Met veel overeenkomsten: moderne architectuur, duurzaam produceren en respect voor de lokale druiven. Zoals bijvoorbeeld Edetària, dat Via Edetana 2008 (€14,20) maakt. Een blanco van garnacha blanca afkomstig van veertig jaar oude stokken, waarvan het sap verrassenderwijs gezelschap heeft gekregen van fiks wat viognier en een shotje muscat. Opwindende, onalledaagse witte. Druivigheid, gedroogd geel fruit, een gemberpepertje, romigheid dankzij vier maanden Frans eiken en verkwikkende zuren. Niks dulce, niks rancio. En beslist zonde om er een onbenullige belletjeswijn van te maken. HH

Importeur: Wijnkoperij La Persistance.

Tel: 076-5430036; www.lapersistance.nl

import eetteam