Spring naar de content

Bestuurders onderwijsinstellingen graaien via pensioentruc

Voor u geselecteerd: de best beloonde (oud-)bestuurders. Wat blijkt uit de nieuwste jaarverslagen over de beloningen van bestuurders bij mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten? Via handige pensioentrucs vangen de bestuurders nog eventjes wat extra. Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, vindt dat deze praktijken verboden moeten worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Neem nu voormalig Noordelijke Hogeschool Leeuwarden-regent Frans Kuipers. Hij verdiende vorig jaar ná zijn aftreden als collegevoorzitter per 1 maart 2008 nog even 95.586 euro aan bruto salaris. Daarnaast is er een ‘pensioenvoorziening’ getroffen van 246.396 euro. Hoe kan dat? Volgens het Onderwijsblad kwam dat omdat hij na zijn ontslag nog is aangebleven als  ‘adviseur’. Volgens de raad van toezicht ‘stond er beslist een arbeidsprestatie tegenover’.  Ok, maar hoe zit dat met die pensioenbijdrage? Nou, Alt Dijkhuizen, bestuurvoorzitter van de Wageningen Universiteit krijgt bovenop zijn salaris van 217.000 euro nog 41,918 euro. Jo Ritzen, de chef van de Universiteit Maastricht krijgt bovenop zijn 182.448 nog 81.000 euro aan pensioenbijdrage. En de lijst gaat verder.

Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, is niet zo blij met deze handige pensioenconstructies.
“Dit soort praktijken zouden volgens ons verboden moeten worden. Je kunt verschillen hebben in salarissen, maar wie beslist nu hoeveel dat is? Dat doet dan de raad van toezicht, maar dat is vaak een papieren tijger. Die bestuurders moeten gewoon ook onder de CAO vallen. Gelijke monniken gelijke kappen. Ook bij bonussen; als een organisatie goed presteert, moeten alle medewerkers meeprofiteren.”

“Net als pensioenregelingen; die moeten voor iedereen gelijk zijn. Je ziet met die pensioenbijdrage een creativiteitsgolf, want men ziet dat de politiek de enorme slarissen binnenkort niet meer gaat slikken. Op deze manier willen ze nog nét voordat de teugels worden aangehaald hun schaapjes op het droge hebben. En dat is dan de elite waar wij in Nederland vol achting tegen moeten opzien.”

“Dan is er ook nog Marja van Bijsterveld, de staatssecretaris van Onderwijs die onze organisatie niet snapt. Twee weken geleden zei ze in een Kamerdebat over governance dat wij op moesten houden met het sturen van onze ‘briefjes’ waarin we stellen dat bestuurders ook onder een CAO moeten vallen om dit soort beloningen verleden tijd te laten worden. Zo probeert ze de verantwoordelijkheid van zich af te schrijven.”

“We moeten maar procederen. Dat is vreemd, want er valt nergens tegen te procederen. En het gaat nogal ver dat in een kamerdebat geklaagd wordt dat we gewoon gebruik maken van democratische rechten om brieven schrijven. Ik dacht wat krijgen we nou? Is het nou al laakbaar als je je tot de Kamer wendt? Ze werd ‘moe van onze briefjes’, dat is er natuurlijk eentje om in te lijsten. Ik was onaangenaam verrast.”

“Maar ik snap haar probleem wel. Ze is natuurlijk wel groot geworden dankzij het CDA en veel mensen die op dit soort lijsten figureren zijn vaak prominenten uit die partij, en dat is natuurlijk pijnlijk. Zo houdt iedereen de hand boven elkaars hoofd.”

Onderwerpen