Eigen druiven eerst

Nu Nederland zware tijden tegemoet gaat, kopen wij vanzelfsprekend uitsluitend nog lokale producten. In alle provincies worden inmiddels wijndruiven verbouwd en soms leidt dat tot drinkbare wijn. De afgelopen maanden barstte een publiciteitsoffensief los met als motto ‘eigen druiven eerst’. Website bythegrape.com besteedt er een aparte editie aan, waarop scribenten oordelen over wijnen met een NL-sticker. Kok en biologisch streekgastronoom Eric van Veluwen is mild-positief. “Nederlandse wijn is dan wel lekker en lokaal, en voor een tientje kun je al een flesje bemachtigen. Maar op een enkele uitzondering na maak je er niet echt de blits mee.” Onno Kleyn proefde de wijnen van de Achterhoekse Samenwerkende Wijnbedrijven en oordeelde daarentegen over hun Goud Regent en Goud Solaris: “Wijnen van niveau, die je blind geproefd van allerlei plekken laat komen, behalve uit ons eigen land.” En kersverse Master of Wine Cees van Casteren is nog lyrischer over de hem vanuit Gelderland aangereikte Wijnhoeve De Colonjes Regent Barrique: “Alsof je de lippen van Angelina Jolie kust.” Daarmee streek hij echter tegen de immer goed gekapte haren van Thérèse Boer in. Als er gekust wordt, dan doet zij dat. Zij schenkt in het met drie Michelin-sterren gelauwerde restaurant sinds kort vier Nederlandse wijnen, luisterend naar de naam ‘Kus van Thérèse’. Wie overigens zelf wil bepalen met welk vaderlands nat hij of zij de lippen het liefst bevochtigt, noteert 27 september in de agenda. Dan is de Open Dag Nederlandse Wijngaard. HH

import eetteam