Soda bread

Een van de dagelijks terugkerende Ierse zegeningen is soda bread, waarvan iedereen de kwaliteitskenmerken kent, zodat die kwaliteit behoorlijk constant is, in elk geval in de horeca. Het brood is machtig, mals, gezond en ook nog makkelijk te maken. Neem 450 gram zelfrijzend bakmeel, eenzelfde hoeveelheid van het grofste volkorenmeel en meng dat met twee flinke theelepels baking soda (alias soda-bicarbonaat), een theelepel zout en vier deciliter karnemelk. Er moet zonder echt te kneden een stevige pap ontstaan die zich met enig geklieder tot een platte bal laat vormen (of in een broodvormig bakblik laat leggen). De bal kruislings insnijden (niet doorsnijden), er nog wat grof volkorenmeel overheen strooien en op een bebloemde bakplaat in een oven van 220 graden schuiven. Na 25 minuten de temperatuur omlaag draaien naar 160 graden en nog eens 25 minuten doorbakken. Op driekwart van de baktijd het brood omdraaien en na het bakken even buiten de oven laten uitwasemen. Soda bread kan nog verfraaid worden door voor het bakken eigeel op de bovenkant aan te brengen en de deegmassa te verrijken met noten/rozijnen en/of kruiden.

import eet team