Spring naar de content

Kamervragen naar aanleiding van dubbele pet Duthler (VVD)

De Belastingdienst heeft in 2004 ondershands een grote automatiseringsopdracht gegund aan adviesbureau Duthler Associates, eigendom van VVD-senator Anne-Wil Duthler. Dit onthult HP/De Tijd in de editie van deze week. Jolande Sap, Tweede Kamerlid van GroenLinks, gaat [[popup file=”2009-10/afbeelding_20_copy1.png” description=”Kamervragen” align=”inline” ]] stellen over de kwestie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Dat de opdracht naar Duthler Associates ging is opvallend, want overheidsopdrachten van boven de 137.000 euro moeten Europees aanbesteed worden. Duthler heeft tussen 2004 en 2009 8,9 miljoen euro gedeclareerd bij Financiën, aldus een woordvoerder. Het ministerie zegt desgevraagd dat de Belastingdienst in die tijd “steekjes heeft laten vallen op aanbestedingsgebied.” Uit intern onderzoek van Financiën blijkt dat de rechtmatigheid van deze aanbesteding “onzeker” is. Duthler prijst zichzelf op haar eigen website aan als specialist op het gebied van aanbestedingsrecht.

Het project waar het om gaat is het zogenaamde Nederlandse Taxonomie Project, het NTP. Voor politici en ambtenaren op Financiën is het hét magische wapen in de strijd tegen de papieren rompslomp, omdat het de verschillende formulieren van de fiscus, UWV, CBS en andere instellingen overbodig zal maken. Het kabinet is er zo optimistisch over dat het een lastenverlichting van zeker 350 miljoen euro per jaar heeft beloofd. De belofte om de overheidsbureaucratie aan te pakken staat of valt met het slagen van dit project. Senator Anne-Wil Duthler speelt hierin een cruciale rol. Ze is directeur/eigenaar van Duthler Associates. Bij dit adviesbureau leidt haar man André Biesheuvel het NTP.

Het NTP dreigt op dit moment te mislukken. Voor de buitenwereld blijft de verantwoordelijk staatssecretaris, Jan Kees de Jager van Financiën, optimistisch. Begin september bezwoer hij nog dat het kabinet de bureaucratische rompslomp voor bedrijven zoals beloofd met een kwart zal verminderen. Binnenshuis is hij minder optimistisch, zo blijkt uit een ambtelijke notitie, die in het bezit is van HP/De Tijd.

Het gaat helemaal niet goed met het project, zo stelde de Regiegroep Regeldruk op 26 augustus vast. De notitie zegt dat er voor het project “een veel te grote reductie ingeboekt” is. En ook: “Door de hoge nalevingskosten gaan ondernemers er niet zomaar mee werken.” De 350 miljoen ‘reductie’ die het kabinet beloofd heeft, is dus veel te optimistisch. En ‘hoge nalevingskosten’ heeft het kabinet al helemáál niet beloofd aan ondernemers. Volgens de planning hadden bedrijven nu al zo’n anderhalf miljoen elektronische meldingen per jaar aan de overheid moeten doen, maar het zijn er pas zo’n achtduizend, zo geeft Financiën desgevraagd toe.

“Dit kan natuurlijk niet door de beugel,” zegt Jolande Sap, Tweede Kamerlid van GroenLinks, die Kamervragen gaat stellen over de kwestie. Sap wil weten waarom de Belastingdienst deze grote opdracht ondershands gegund heeft en waarom uitgerekend aan het bureau van Duthler. “We willen ook weten waarom het kabinet zo’n grote reductie heeft beloofd, terwijl intern al bekend is dat die niet gehaald gaat worden.”