Spring naar de content

Een unieke autobiografie

Dijkgraaf: Dustin Hoffman heeft mazzel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: Brrrrrrrrrr!!!! Hahahahahahahaaaaaaahahahahaaaaaaaaahahahaha! Brrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!! Hahahahahahahahahahaaaaaaaahahaha!

Dijkgraaf: Mohammed Ali ook, trouwens.

Blijboom: Je reageert niet eens! Brrrrrrrrrr!!!! Hahahahaha!

Dijkgraaf: Ja sorry, ik ben in de ban van God. En zijn creatie: De Totale Mens. Weet je waarom Hoffman en Ali mazzel hebben?

Blijboom: Ik heb geen idee. Omdat ze niet hoeven door te werken tot hun 67ste? Maar luister nou even: Brrrrrrrrrr!!!! Hahahahaha! Brrrrrrrrrr!!!! Of zegt dat jou weer niets?

Dijkgraaf: Nee, omdat ze op dezelfde dag jarig zijn als God (Dustin Hoffman, 8 augustus) of letterlijk even groot zijn als God (Mohammed Ali, 191 cm). En God, da’s die man die vrijdag een rondje VARA deed, met eerst De Wereld Draait Door en daarna Pauw & Witteman, onder meer. Want hij, God van Gaal, was – en nu moet je even nauwkeurig lezen, want ik citeer ‘m letterlijk – de eerste levende mens die een autobiografie geschreven had. Tja… Wat had jij nou?

Blijboom: Ik had het over André Pronk, een vent met een paardebek die in een spotje zit voor een ringtone dat tot vervelens toe werd uitgezonden rond de voetbalwedstrijd Australië-Nederland. Als je ‘Gek on’ sms’te, kreeg je voor veel geld het hysterische stemgeluid van die zwakzinnige opgestuurd. En dat klonk dan als: “Brrrrrrrrrr!!!! Hahahahahahahaaaaaaahahahahaaaaaaaaahahahaha! Brrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!! Hahahahahahahahahahaaaaaaaahahaha!” Dat gebeurt er dusals het voetbal in handen komt van de commerciëlen. En ja, ik heb het ook gehoord van Van Gaal. Bij zijn boekpresentatie zei-ie letterlijk: “Het is natuurlijk een uniek feit dat iemand die nog leeft een autobiografie schrijft.” Nou ja, hij was vroeger dan ook maar gewoon gymleraar hoor, geen docent Nederlands.

Dijkgraaf: Ik vond het tamelijk ontluisterend hoe Matthijs van Nieuwkerk keer op keer door de knieën ging voor God van Gaal. Maar nog veel erger: dat Van Gaal in dat boek schrijft dat hij vindt dat hij als trainer/coach zó ver mag doordringen in het privéleven van zijn spelers dat hij zelfs regelmatig overwoog om de vrouwen van spelers te informeren dat hun man vreemdging. Stel je voor dat ik de vrouwen van de HP/De Tijd-verslaggevers ga bellen dat… Omdat dat nu eenmaal mijn visie is, De Totale Mens. Matthijs schrok zich trouwens de kolere van die ontboezeming van Van Gaal, want voor hetzelfde geld heeft de laatste bondscoach van het Nederlands elftal die zich niet voor een WK plaatste ook het nummer van mevrouw Van Nieuwkerk in zijn mobieltje. Maar jij zegt André Pronk? Die is van Popstars, toch?


Blijboom: Wacht even, DAT LAAT JE UIT JE HOOFD H, DAT BELLEN?? Of geldt dat niet voor freelancers? Je mag wel sms’en. ‘Gek on’, krijg je André Pronk. Inderdaad, een vent die op ontluisterende wijze werd afgeserveerd bij het programma X Factor. Jurylid Henkjan Smits werd niet eens kwaad en kreeg niet eens een hysterische lachbui à la André zelf. Hij zei gewoon doodkalm dat het optreden van die gek hem helemaal níets deed. Dodelijk. Maar ja, Van Gaal… Voetbaltrainer: plus! Totale mens: min!

Dijkgraaf:

Bij Pauw & Witteman bleek trouwens dat er een nóg grotere God is dan God van Gaal: God R. de Vries. Die zei op een vraag van Van Gaal of De Vries zijn boek soms al gelezen had doodleuk: “Nee hoor, ik weet hoe je denkt.” Da’s vrij pijnlijk, dat iemand met zes jaar havo zo makkelijk door je heen kijkt. Maar goed, bij Pauw & Witteman zagen we wel de menselijke kant van Van Gaal. Ik geloof ‘m op zijn woord als-ie zegt dat-ie van buiten hard en van binnen zacht is. Het respect waarmee-ie altijd over zijn eerste vrouw Fernanda en zijn dochters praat; Koeman en Cruijff zijn er jaloers op.

Blijboom: Die Pronk is van binnen én van buiten zacht. Echt een weekdier. En dat krijg je dan, vanwege het tijdsverschil met Australië, op je nuchtere maag voorgeschoteld. SBS wordt bedankt! Als ik die ochtend al had gegeten, dan was de totale mens er bij mij in grote stralen uit gekomen. Neigt dat trouwens niet naar een verderfelijk germanisme? De totale mens, de totale oorlog… In dat geval moet hij goed op zijn tellen passen waar hij nu is, want hoewel München een heerlijke stad is – geen lekkerder bier dan Hacker-Pschorr – bestaat er altijd het gevaar dat je in negatieve zin wordt beïnvloed, als je begrijpt wat ik bedoel.


Dijkgraaf: Volgens mij was dat zo ongeveer de enige oorlog waarin God geen rol speelde.

Onderwerpen