Spring naar de content

Historici bij maanlicht

Waarin de Nacht van de Geschiedenis op twee haartjes na op een hengstenballetje uitdraaide.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De Wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky was afgelopen zaterdag de hotspot voor historici. Zo groot was hun aantal dat we oneerbiedig dachten: één verkeerd geparkeerde bomauto en de Nederlandse geschiedenis is geschiedenis. De Nacht was de slotavond van de Week van de Geschiedenis 2009, zoals altijd georganiseerd door Anno, het promotiebureau van de Nederlandse geschiedenis. Op foto één bijt professor Hans Blom het spits af met zijn openingsrede ‘Nederland bestaat en verandert’. En gewaagde stelling, wat u zegt, maar Blom kwam er zonder kleerscheuren mee weg.

WO II-aficionado Ad van Liempt was ingehuurd om alles te vertellen over de nieuwe oorlogsdocumentaire die de NPS de komende maanden uitzendt. Er komen echte NSB’ers aan het woord (eindelijk doen die baddies ook eens mee – dat mocht vroeger nooit van oom Loe), en de NPS beschikt daarnaast over stapels dagboeken plus nog nooit vertoonde kleurenfilms uit privébezit. Uit de nalatenschap van amateurcineasten, door de familie aan het NIOD geschonken.

Naast sprekers waren er ook historische artefacten, zoals manshoge foto’s of gravures van kanonnen uit het verleden, stuk voor stuk voorzien van een wetenschappelijke liefdesverklaring. De lieveling van Thomas von der Dunk was Lodewijk Napoleon, ‘zonder wie we nu geen monarchie zouden hebben’. Nou, bedankt dan maar, Lo. Ook passé en dus volmaakt op zijn plaats op deze geschiedenisnacht: v/h kandidaat-voorzitter van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, Paul Scheffer.

U kunt bij de bookmaker nog inzetten op het aantal virtuele zetels, maar haast is wel geboden.

In de GeschiedenisLive!-zaal mocht Frénk van der Linden de Week van de Geschiedenis-prijs uitreiken aan Barbara Boender van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies. Dit vanwege het opmerkelijke project om de antisemitische film Jud Süss éénmalig te programmeren in de historische bioscoop van de in Auschwitz vermoorde Abraham Tuschinski. Ten overstaan van een Volstrekt Deugend Publiek – dat raadt je de koekoek. Anders wordt het natuurlijk gewoon Goebbelsje spelen.


Comic relief was er bij de presentatie van een studie over Oudejaarsconferences van Peter Voskuil. Twee conferenciers waren erbij aanwezig: Jan Jaap van der Wal en Seth Gaaikema.

De lieveling van Jan Jaap is Youp, zo gaf deze toe. De familie Van der Wal zat bij alle optredens van Van ‘t Hek aan de buis gekluisterd, terwijl JJ’s oma aan één stuk door krijste: “Wat is dit grof! Wat is dit grof!” Sommige beroepen zijn genetisch bepaald.

Omdat een en ander een hengstenballetje dreigt te worden, krijgt u per direct een pin-up van kinderboekenschrijfster Anna Woltz.

Zij leidde in Kras een rondetafelgesprek. De camera houdt van haar – en niet alleen die.

Onderwerpen