Onder de hamer

Champagneliefhebbers kunnen op 13 december hun dorst stillen. Dan vindt in de Amsterdamse Oranjekerk een veiling plaats waarin de trots van Reims en omstreken centraal staat. Vooral de particuliere koper komt dan aan zijn trekken: het gros van de lots bestaat namelijk uit losse flessen. Daarmee vormt deze veiling bovendien een mooie gelegenheid voor amateurkoks die, evenals de equipe van De Nederlanden (zie elders op deze pagina’s), het champagne-spijsexperiment niet vrezen.

Een voorzetje? Probeer lotnummer 219 (Ruinart Brut Rosé NV) eens bij een carpaccio van rundvlees of bij een gerecht met een rosé gebraden stukje lamsvlees. Denk bij lot 217 (Billecart-Salmon Blanc de Blancs 1998) aan een bereiding met zee-egel of witte truffel. En bij lot 315 (Roederer Cristal Brut 1999) kun je zomaar ineens ontzettende trek krijgen in ‘iets’ met kaviaar. Als u dit allemaal te veel gepriegel achter de wijn-spijskomma vindt, kunt u ook terugvallen op de kameleontische eigenschappen van champagne. Want wie niet weet wat voor wijn hij moet schenken bij de afzonderlijke gerechten van een meergangendiner, trekt gewoon een fles van zijn favoriete Brut open. HH

Meer informatie over de veiling via www.winefields.nl

Meer leuke content? Like ons op Facebook

import eetteam