Spring naar de content

Digitaal zelfmoord plegen, het ontvrienden van 2010

Ook genoeg van al die onbekende types die vriend van u willen worden op alweer een nieuwe netwerksite? Heeft u het volledig gehad met Facebook en het geouwehoer op Twitter? Met de Web 2.0 Suicide Machine kunt u met één druk op de knop digitale zelfmoord plegen. En af bent u van uw Facebook, Myspace, Twitter and LinkedIn. Ontvrienden was nooit zo gemakkelijk en het blijkt zo’n rage dat de Amerikaanse netwerksite Facebook een digitale barrière tegen deze Rotterdamse vinding heeft opgeworden. Walter Langelaar, één van de drie initiatiefnemers van het project, laat zich absoluut niet ontmoedigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Meneer Langelaar, hoe kwam u er op?
“Het idee komt voort uit een clubavond die we bij kunstpodium WORM in Rotterdam organiseerden, de ‘Web2.0 Suicide Night’. Op deze avond, begin vorig jaar, hebben we als een soort nieuwjaarsborrel al onze vrienden en relaties uitgenodigd om weer eens gewoon met elkaar aan de bar te hangen, in plaats van elkaar Facebook berichten te sturen en zo. We hadden een aantal computers opgesteld waarop mensen zich, als ze dat wilden, tegelijkertijd konden ontdoen van hun profielen op een aantal sites. Later hebben we dit als een groter project opgevat en daaruit uit is een volledig geautomatiseerd ‘ontvriendingsproces’ uit ontstaan, de Web2.0 Suicide Machine.”

Begrijpt u de populariteit?
“Ja, ik denk dat de hype die er nu ontstaan is rondom het project met een aantal dingen te maken heeft: ten eerste natuurlijk de verkiezing van ‘ontvrienden’ tot woord van het jaar, wat in Nederland gebeurde op dezelfde dag dat wij onze website lanceerden, daarnaast was ‘unfriending’ natuurlijk in de VS al verkozen tot woord van het jaar door Oxford Dictionary. Vervolgens is ons persbericht, wat deels hierop inspeelde, naar een groot aantal mensen in de internationale kunst- en cultuur sector gestuurd, waarvan velen ook grote sites en/of belangrijke blogs runnen. Het verhaal werd redelijk snel door een aantal grote blogs in de VS opgepikt en vanaf toen ging het vrij hard.”

 Wat vind je van de ip-blokkade van Facebook?
“Het was te verwachten, en dus ook door ons geanticipeerd. De grap is echter wel dat Facebook beweert dat wij hun SRR (Statement of Rights and Responsibilities, red.) overtreden, terwijl in wezen de user zelf – dus diegene die 2.0 zelfmoord pleegt – hieraan schuldig is, aangezien het volgens de SRR niet toegestaan is je gebruikersnaam en wachtwoord aan derden te verstrekken. Mensen doen dit vrijwillig op onze site, wij ‘scrapen’ niets, wij bewaren geen wachtwoorden en de gebruiker rest alleen nog een memorial page als aandenken aan een vermoord profiel. Wij zijn redelijk verbaasd dat Facebook onze site als een dusdanige bedreiging ervaart, aangezien hun blokkade echt een storm aan reacties heeft losgemaakt wat in hun geval erg veel erg slechte publiciteit betekent. En we hebben trouwens ook al een oplossing voor de blokkade…”

Wordt web 2.0 te vaak gezien als een echte vervanging voor de realiteit?
“Nee, dat denk ik niet, wij zijn echter wel van mening dat Facebook en Co. het nutteloos tijdverdrijf op hun sites tot ‘core-business’ hebben verheven, en veel mensen lijken zich dit niet te realiseren. Daarnaast is ons project ook een reactie op een aantal privacy issues, denk bijvoorbeeld aan het feit dat alle ‘tweets’ op Twitter geïndexeerd worden door Google, iets waar veel mensen zich aan storen. Wij kregen erg veel reacties van mensen die vinden dat dit een inbreuk op hun privacy is en ze vroegen ons om Twitter, of unTwitter, aan onze service toe te voegen. We hebben dit dus in een later stadium ook gedaan…”

Bent u het eens met Koningin Beatrix’ rede?
“Ik denk dat wat Beatrix in de kersttoespraak zei wel erg snel toegedicht werd aan specifieke sites en services als Facebook en Twitter, wat eigenlijk alleen maar de populariteit van deze ‘social networks’ bevestigt. Ik geloof echter niet dat ze ook per se hierop doelde en denk dan ook dat de massale reacties hieromtrent meer gezien moeten worden als internet fenomeen of ‘meme’, ik bedoel mensen zonder Facebook en Twitter accounts begrepen denk ik ook wel wat ze probeerde te zeggen, of voelden zich aangesproken.”

Gaan jullie het programma uitbreiden met een Hyves-onderdeel?
“Nee. We zijn in een beginstadium bezig geweest met support voor Hyves, maar dit werd voor ons op een gegeven moment een oninteressante bezigheid. Die site zit dermate onlogisch in elkaar dat het voor ons erg ingewikkeld was om hiervoor scripts te maken – laten we zeggen dat de knulligheid van Hyves ze heeft gered van de Web2.0 Suicide Machine, haha.”

Zullen jullie binnenkort nog meer digitale zelfmoorden op jullie geweten krijgen?
“Momenteel hebben we erg veel feature requests van over de hele wereld, en we kijken eigenlijk alleen serieus naar social networks met meer dan 100 miljoen gebruikers. We hebben veel verzoeken uit Rusland en China voor dingen als VKontakte en SNS, en we kijken nog naar een aantal VS gebaseerde platforms.”

Onderwerpen