Spring naar de content

12/25 leek op 9/11

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben beangstigend weinig geleerd van 9/11. Obama moet snel ingrijpen, want de nieuwe bodyscans gaan niet helpen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ontluisterend opiniestuk in The New York Times. In How 12/25 was like 9/11 leggen Thomas H. Keane en John Farmer jr. kort en krachtig uit dat de Amerikaanse inlichtingendiensten sinds 9/11 niet geleerd hebben van hun fouten. Keane en Farmer kunnen het weten, want zij waren vooraanstaande leden van de officiële 9/11-onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres. Het probleem is nog steeds dat de inlichtingendiensten wel heel veel belangrijke informatie hebben over terroristen maar dat die óf niet bij de juiste mensen terecht komt óf wordt genegeerd. Het feit dat de vader van Abdulmutallab de Amerikaanse autoriteiten expliciet gewaarschuwd heeft voor zijn radicaliserende zoon had alle alarmbellen moeten laten rinkelen. Een jongere die radicaliseert hoeft op zich nog niet verontrustend te zijn, maar als hij zich ook nog isoleert van zijn omgeving, dan is dat een signaal dat hij letterlijk en figuurlijk op ontploffen kan staan, zo betoogt ex-FBI agent Joe Navarro.

Er zijn natuurlijk wel meer jongeren met extreme ideeën, maar in de meeste gevallen laten ze het bij woorden, omdat ze door familie en vrienden op het rechte pad gehouden worden. Isolatie wijst erop dat iemand klaar is om de stap om daadwerkelijk terrorist te worden, te gaan nemen. Een vader die bang wordt van zijn eigen zoon is dus een joekel van waarschuwing die bij iedere serieuze terrorismebestrijder alle alarmbellen moet laten rinkelen.

Obama heeft al harde noten gekraakt over zijn inlichtingendiensten. Het is te hopen dat hij het lek boven water krijgt, want de enige echte oplossing is een betere en slimme organisatie van de terrorismebestrijders. Nog meer techniek er tegen aan gooien scoort wel goed in de media, maar het lost niets op.

Het is inmiddels een bekend refrein: als Umar Faroek Abdulmutallab door een bodyscan was gehaald, was hij meteen door de mand gevallen. Dat valt tegen, zo zegt de producent van de scanner in Het Parool.

De 75 scanners die Schiphol in gebruik gaat nemen zouden het poedervormige explosief dat Abdulmutallab bij zich had ook niet gezien hebben. Bovendien heeft Al Qaida geleerd van drugssmokkelaars en vervoeren ze tegenwoordig bommen in hun anus.

Het enige dat daar tegen helpt is röntgenapparatuur, maar dat is geen serieuze optie voor massale controles: tandartsen springen niet voor niets angstvallig achter een muurtje als ze een foto maken. Een beetje frequent flyer zou binnen een jaar licht geven in het donker. Meer informatie verzamelen levert niet zoveel op: het wordt tijd dat de inlichtingendiensten de gegevens die ze al hebben, slimmer gaan gebruiken.