Spring naar de content

Van het AD kreeg Jasper ‘geen cent’

Jasper Schuringa, de ‘held van vlucht 253’! Welke journalist wilde er nu geen interview met de man die moslimterrorist Umar Farouk Abdulmuttalab overmeesterde en een ogenschijnlijke catastrofe voorkwam op de vlucht tussen Amsterdam en Detroit?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

De Amerikaanse nieuwszender CNN was een van de gelukkigen met een acht minuten durend interview met de held. Die overigens na zeven minuten eigenlijk niet verder wilde, maar het gesprek toch mokkend uitzat. Ook The New York Post en ABC News kregen Schuringa exclusief. Daarna bleef het stil. Was hij ondergedoken, was hij gevlucht voor alle aandacht of hadden de media zélf geen zin meer in de Dutch Hero?

Schuringa bleek namelijk nogal erg begiftigd met de Hollandse handelsgeest; hij werd zelfs als geldwolf betiteld. Als een van de creatieve breinen achter Go With The Flow Productions, een filmbedrijfje gespecialiseerd in ‘uitmuntende videoproducties’ en virals, wist hij precies hoe hij munt moest slaan uit zijn mediaoptredens. Van CNN kreeg hij 10.000 dollar, van The New York Post 5000 dollar, en 3000 dollar van ABC News.

Maar onze held annex zakenman bokste dat niet op eigen kracht voor elkaar. Want Schuringa verwees alle interviewverzoeken naar zijn Israëlische vriend Shai Ben-Ami. Volgens gelekte e-mails voerde die agressieve onderhandelingen met de media om het onderste uit de financiële kan te krijgen.

Amerikaanse bronnen spraken van chequebook journalism: alleen interviews voor keiharde dollars. Er bleek sprake van package deals. Voor de korrelige telefoonfoto’s van de held na zijn actie moest worden betaald, het interview kregen ze er gratis bij.

Zowel deze beschuldigingen als de exclusieve tweegesprekken kwamen uit de Amerikaanse media; de Nederlandse media visten achter het net en typten slechts over.

Tot 31 december, toen het AD vol trots kopte: ‘EXCLUSIEF JASPER, DE HELD VAN VLUCHT 253’. Hoe had Jacquelien Nienhuis, Amerika-correspondent van het AD, dat geflikt? “Gewoon goed, ouderwets journalistiek speurwerk,” verklaart Allard Besse, redactiechef van de Rotterdamse krant. Maar moest zij niet eerst de portemonnee trekken voor ze hem te woord mocht staan? “Wij geld geboden? Nee joh, ben je mal! Er bestaat ook nog zoiets als goede journalistiek. Van ons heeft hij geen cent gekregen.” WS

Onderwerpen