Hoe demonteer je een granaatappel?

Elke woensdag op deze site: een filmpje van onze culinair recensent Ronald Hoeben. Deze week laat Jean Beddington zien hoe je gemakkelijk een granaatappel demonteert.

      
Bij het zoeken naar gezond voedsel ligt een moedeloos  makende hindernis in het feit dat het predikaat ‘gezond’ nogal eens op het verkeerde product geplakt blijkt. Spinazie bijvoorbeeld is door de decennia heen afwisselend als heilzaam en riskant bestempeld, en in alle gevallen waren het wetenschappers die de conclusies staafden. Het staartje van de afgelopen eeuw werd – in gunstige zin – beheerst door antioxydanten, tot vorig jaar werd verkondigd dat een overmaat aan anti-oxydanten het lichaam kan verwoesten. Jammer, ik was net verslingerd geraakt aan de granaatappel, genereuze bron van de inmiddels dus verdachte anti-oxydanten. Ik ga er nog maar even mee door in het vertrouwen dat de wetenschap vroeg of laat wel weer een U-bocht zal nemen. Granaatappels zijn er momenteel in overvloed in twee soorten bij de Turkse supermarkt: zure rode Turkse en zoete gele Spaanse. Eenheidsprijs: nog geen drie euro de kilo. De twee besjes leveren samen een spannende mix op, die het in pulpvorm heel goed doet met wodka, maar ook alcoholvrij en ongemalen een prachtige vegetarische kaviaar vormen, waarbij de Spaanse besjes als suiker dienen.

Ronald Hoeben