Spring naar de content

Schuiven met de Taliban

Terwijl in Nederland nog wordt gekeuveld over verlenging van de vechtmissie vredesmissie in Afghanistan, gaat de oorlog daar natuurlijk gewoon door. Om de Taliban te verslaan staat het volgende grote offensief van de Amerikanen op het programma. Papaverbolwerk Marjah in de provincie Helmand dient te worden ingenomen. Dat ligt naast Uruzgan waar onze jongens gelegerd zijn en dat is bad news voor ze, analyseert oorlogsverslaggever Arnold Karskens van De Pers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Meneer Karskens, een groot offensief in Helmand, wat betekent dat voor de Nederlandse soldaten in Uruzgan?
“Dat is slechts nieuws voor ze, want je verplaatst slechts het probleem. Je jaagt de Taliban van de ene provincie naar de andere. Je roeit ze er in ieder geval niet mee uit.”
 
Hoe lossen de Nederlandse soldaten dat dan op?
“Als ze slim zijn, beginnen zij ook een offensief, dat iets groter en sterker is. Daarmee jaag je de Taliban weer terug naar de Amerikanen. Hebben zij weer het probleem.”
 
Maar is er een oplossing?
“Militair is de oorlog niet te winnen. Dat zeggen zelfs de belangrijkste Amerikaanse generaals. Natuurlijk kun je wel een offensief beginnen en een gebied veroveren. Dan wordt de vlag gehesen, krijgt de bevelhebber er weer een streepje bij. Iedereen doet een plas en alles blijft zoals het daarvoor was.”

U klinkt niet zo positief
“Tja, je wordt er wel een beetje cynisch van. Er zijn wel meer van dit soort offensieven geweest, ook in Uruzgan. De Taliban zijn slim genoeg om geen grote openlijke confrontaties op te zoeken of af te wachten, dus die gaan gewoon weg.”
 
Maar er zijn nu meer buitenlandse troepen…
“De Amerikanen denken dat omdat ze nu meer mensen hebben het wél lukt. Maar het probleem is dat ze na de surge het hele gebied moeten bezetten en dat lukt ze niet omdat het gewoonweg te groot is, ook al heb je 300.000 buitenlandse soldaten. Dus moet je je toch terugtrekken en in die gaten springen dan weer de Taliban.”
 
Kan het Afghaanse leger die territoria niet bezetten?
“Die zijn te weinig gemotiveerd om in een buitenpost hun leven te riskeren. Ze komen vaak niet eens uit zo’n gebied. Waarom zouden ze hun leven op het spel zetten voor mensen die ze vaak niet eens verstaan?”
 
Hoe ziet u de toekomst van Afghanistan?
“We zullen nog even blijven vechten. De buitenlandse legers zullen een excuus vinden om over anderhalf jaar te vertrekken, daarna valt Afghanistan weer als een kaartenhuis in elkaar. Misschien zingt president Karzai het in Kabul nog een jaartje uit, maar daarna zit de Taliban er weer – of iets wat er op lijkt. In ieder geval een zeer conservatief regime dat democratische principes aan hun sandalen lapt.”
 
Wat heeft de oorlog in Afghanistan dan opgeleverd?
“Duizenden doden en weggegooide miljarden. Helaas pindakaas voor de jongens, maar het is natuurlijk wel diep triest.”