Eten als gezelschapsspel

De Münchener acteur Walter Sedlmayr trad op in tal van krimi-series en in vele speelfilms, waaronder twee van zijn stadgenoot Rainer Werner Fassbinder. In 1990 raakte Sedlmayr zelf in een echte krimi verwikkeld: hij werd verminkt en vermoord thuis aangetroffen. Naar later bleek was zijn halfbroer een van de daders; bovendien kwam aan het licht dat Sedlmayr zijn leven lang in de spreekwoordelijke kast had vertoefd om zijn conservatieve Beierse publiek niet te shockeren.

Een jaar voor zijn dood richtte Sedlmayr een monument voor zichzelf op: Gaststätte Beim Sedlmayr, in de Westenriederstrae in München. Om te zeggen dat hier de gutbürgerliche Beierse keuken wordt geserveerd is een understatement; die wordt hier gevierd. In een houten interieur worden we door een Dirndl naar twee plaatsen op een aanschuifbank geleid, waar we onmiddellijk worden opgenomen in een van de vele vrolijke gezelschappen die hier voor de lunch zijn neergestreken. Onze jassen worden doorgegeven en door de laatste aan tafel aan de kapstok gehangen. Eten is hier een gezelschapsspel. Binnen vijf minuten ontspint zich aan tafel een gesprek over de kwaliteitskenmerken van een lederhose en als mijn Surhaxe mit Sauerkraut und Salzkartoffeln (€10,90) ter tafel komt, is er oprechte bewondering en aanmoediging: “Wel alles opeten, hoor.” Dat is nogal een opgave: de gepekelde varkensknie weegt ongeveer een pond. Veel spoelen met Paulaner bier lijkt de aangewezen methode. Vergeleken bij de Haxe lijkt de kalfsschnitzel (€17,50) van mijn disgenoot, die aan drie kanten de bordrand raakt, een dameshapje. Met anderhalve liter bier achter de knopen en 39 euro lichter staan we een half uur later weer in de Westenriederstrae, rijp voor de aanschaf van een lederhose. Wat een feest. En wat een tragiek, die Walter.

Beim Sedlmayr, Westenriederstrae 14, München. Tel. 0049-89226219.

import eetteam