Spring naar de content

Nog meer vreemd volk bij ‘kampanjes’ voor ‘gemeenterieden’

Een Turks verkiezingsaffiche werd gisteren door de Rotterdamse PvdA ijlings ingetrokken. Maar in het Hoge Noorden van ons land zijn verkiezingscampagnes zonder een woord Nederlands heel gewoon.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Firki Demirtas, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart PvdA-kandidaat in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven, dacht zijn partij een goede dienst te bewijzen door een Turkse verkiezingsposter te vervaardigen. Het initiatief viel helemaal verkeerd, ook bij zijn eigen partij. “Posters met leuzen in een vreemde taal zijn strijdig met de interne partijlijn,” liet de Rotterdamse PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer weten. “Het is een incident, ik betreur dat.”

Maar niet alle politieke partijen denken daar zo over. Neem nu de Fryske Nasjonale Partij (FNP), die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 de steun kreeg van bijna dertigduizend Friezen en zo 54 raadszetels in de wacht sleepte. De Nederlandse taal wordt door de FNP consequent genegeerd, ook in aanloop naar de raadsverkiezingen van 3 maart. Alle posters en verkiezingsspotjes zijn in het Fries, en hoewel de internetsite van de FNP vermeldt dat er ook een Nederlandse versie beschikbaar is, levert doorklikken slechts de mededeling op dat aan de invulling van die pagina’s nog wordt gewerkt.

(Lees verder onder het filmpje.)
<object width=”410″ height=”250″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/AJUyI2yx1D4&hl=nl_NL&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/AJUyI2yx1D4&hl=nl_NL&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”250″></embed></object>

Nog niet zo lang geleden kende overigens ook Groningen een politieke partij die niets van de Nederlandse taal wilde weten: [[popup file=”2010-02/afbeelding_25_copy1.png” description=”de Grunneger Bond” align=”inline” ]] (GB). Na teleurstellende verkiezingsresultaten bij de Statenverkiezingen van 1982 (0,9 procent) en 1987 (0,5 procent) is er van de Bond echter weinig meer vernomen.