Spring naar de content

Wijn van de week: een wijze Zuid-Afrikaanse uil

Pinotage? Dat is toch de Zuid-Afrikaanse bocht dat smaakt naar nagellakremover en brandende autobanden? Vaak wel ja, maar specialist Harold Hamersma vond een heerlijke, rokerige uitzondering. Met een mooi verhaal over een veldmuizenplaag en een snackende uil.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

(Lees verder onder het filmpje.)
<embed width=”410″ height=”324″ quality=”high” bgcolor=”#000000″ name=”main” id=”main” allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” src=”http://www.foodtube.nl/player/vPlayer.swf?f=http://www.foodtube.nl/player/vConfig.php?vkey=a8402bebb765225ce8c0″ type=”application/x-shockwave-flash” />

Naast algen, heermoes en kippen om ziekten en ongedierte buiten de wijngaard te houden, zijn er ook methoden met een wat hoger National Geographic-gehalte. Zo zetten Chileense producenten ganzen in om de burrito te bestrijden, een schadelijk insect dat wijnranken als lekkernij heeft. Maar in vergelijking hoe men in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch het gespuis te lijf gaat, is dit slechts gescharrel in de marge. Daar is een veldmuizenpopulatie die al zeven jaar lang een bijzonder single vineyard pinotage wijngaard belaagde, geëlimineerd door de inzet van de luchtmobiele brigade. Op Neethlingshof liet wijnmaker De Wet Viljoen uilenposten in de buurt van de wijngaard plaatsen en de nachtvluchten hadden resultaat. Sindsdien gaat deze wijn door het leven als The Owl Post. En dat is niet slechts een gimmick. Want behalve dat De Wet Viljoen de natuur graag zijn werk laat doen, is hij bovendien voorzitter van de Pinotage Association. En die kan zich niet veroorloven een niemendalletje in de fles stoppen. De 2006 editie ( € 18,95) die ik proefde is onbetwistbaar pinotage. Fijn rokerig, een flirt met zon, een streepje fijne zuren. Veel rood en zwart fruit daarentegen. Bramen, zwarte bessen, laurier, wat geroosterde nootjes. Krachtige en toch gracieuze wijn. Kopen is een wijs besluit.

Importeur: Walraven-Sax