Spring naar de content

Conny Mus: ‘Israëlische campagne is kinderachtig’

Het Heilige land wordt volgens Israël volledig verkeerd afgeschilderd. En wie zijn daar de debet aan? Zijn het de Israeli’s zelf of toch die vermaledijde Palestijnen? Neen, het zijn de buitenlandse journalisten! Om het beeld te veranderen lanceert Israël een opmerkelijk mediaoffensief: een campagne waarin wordt opgeroepen dat iedere Israëli in het buitenland het geschonden blazoen van het moederland moet oppoetsen. We schakelen live over naar een supermarkt in Jeruzalem alwaar RTL-coryfee Conny Mus zijn gal over deze actie spuwt. Want campagnevoeren over de ruggen van ‘domme journalisten’, dat gaat hem te ver. Veel te ver.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Meneer Mus, gaan er daadwerkelijk Israëlische toeristen alles goedpraten?
“Tja, dat is wat het nieuw in het leven geroepen Ministerie van Voorlichting wil bereiken. Ik heb zo mijn twijfels. Onze lezers, kijkers en luisteraars waar dan ook ter wereld zijn intelligent genoeg om een goed beeld van Israël te hebben, juist dankzij de verslaggeving van buitenlandse journalisten.”

Waarom doet men dit?
“Op deze manier wordt getracht de nare sfeer die ontstaan is na Israëls laatste oorlog in Gaza en de Israëlisch-Libanese Oorlogweg weg te moffelen.”

Hoe doen ze dat?
“Door buitenlandse journalisten neer te zetten als domme mensen die Israël in negatief daglicht stellen. Ik vind dat een kinderachtige actie. Tegelijkertijd is het zorgwekkend omdat de sfeer richting verslaggevers – en zeker buitenlandse –  al niet bepaald vriendelijk is. Op deze manier zet je burgers op tegen de journalisten. Zoiets hoort niet thuis in een democratisch land.”

Hebben burgers geen zin om u te woord te staan?
“Ach, je merkt het aan de sfeer bij interviews dat er mensen niet met je willen spreken. En van de overheid krijgen we vooral tegenwerking: van het niet verstrekken van visa tot het tegenhouden van het gebruik van gepantserde auto’s die we nodig hebben om bezette gebieden in te gaan.”

Hoe is er in Israël op deze campagne actie gereageerd?
“De Israëlische journalistenvereniging heeft al verklaard dat het thuishoort bij landen waar een dictatuur heerst. En wij (Mus is voorzitter van de buitenlandse persvereniging, red.) zijn met onze 500 leden ook boos.”

Denkt u ook dat we binnenkort de kans lopen om een Israëlische burgerambassadeur tegen het lijf te lopen?
“De sfeer in Israël is extreemrechts te noemen en het zal nog meer mensen motiveren om in het buitenland actief hun land te verkopen en te verdedigen. Maar daar heb ik geen moeite mee. Als ze dat maar niet over de rug van journalisten doen. Zij hebben niet voor de slechte naam gezorgd, dat is natuurlijk de schuld van de Israëlische en Palestijnse regering zelf.”