Wodvocaat

Advocaat is misschien wel het oubolligste drankje uit het Hollandse assortiment, dat steevast met grootmoeders wordt geassocieerd. Voor menigeen betekende het ooit de allereerste audiëntie bij koning alcohol: een lepeltje advocaat uit het glaasje van oma, wat overigens minder lekker was dan het leek. Advocaat is een winkeldochter van de slijter geworden, en ook in de supermarkt, waar je voor een paar euro al eigenaar bent van een fles, is het geen bonusartikel. Maar net als voor hamburgers en curryworsten geldt ook voor advocaat dat je er na decennia van rommel en middelmaat in een handomdraai iets bijzonders van kunt maken door de ingrediënten te upgraden. Zo gebruikte de vermaarde patissier Cees Holtkamp verse eieren, echte vanille en Russische wodka in plaats van brandewijn. Het resultaat is indrukwekkend, niet in de winkel te koop, maar wel heel makkelijk zelf te maken van:

250 gram eierdooiers (ongeveer 15 stuks)

250 gram suiker

een mespuntje zout

een vanillestokje, uitgeschraapt en in stukjes gehakt

300 gram goede wodka

Kluts de dooiers met de vanille, het zout en de suiker door elkaar en ga verder met klutsen nadat de kom boven een pan kokend water gezet is (au bain marie). Giet de wodka erbij en blijf roeren tot de massa de temperatuut van 62 graden heeft bereikt, Zet dan de kom onmiddellijk in een kom ijswater en laat de advocaat al roerend terugkoelen om gebakken-ei-vorming te voorkomen. Zeef de advocaat om de vanillevezels en stukjes ei eruit te krijgen. De advocaat is heel lang houdbaar in de koelkast. RH

Een videorecept van Holtkamp-advocaat staat op www.hpdetijd.nl

import eetteam