Spring naar de content

De Volkskrant vs. De Telegraaf. Inzet: Job Cohen

Twee van de grootste dagbladen staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de nieuwe PvdA-leider Job Cohen. De potentiële premier maakt veel emoties los, zowel in het linkse als het rechtse kamp. De Volkskrant is onverdeeld positief over Cohen. De Telegraaf is juist een campagne gestart tégen de oud-burgemeester van Amsterdam. Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zaterdag 13 maart
Vrijdag maakt Cohen bekend dat hij zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Een dag later staan de kranten er vol mee. Het nieuws is nog vers, dus de opinie wordt in het begin nog een beetje achterwege gelaten.

De Volkskrant
De Volkskrant spreekt over een potentiële nachtmerrie voor het CDA. De krant plaatst zelfs een deel van de verklaring die Cohen aflegde tijdens de persconferentie over zijn kandidaatschap op de Forumpagina. In het hoofdredactioneel ernaast: “Met Cohen heeft de PvdA niettemin een troef in handen in de confrontatie met zowel Balkenende als Wilders. Cohen zal op grond van zijn ervaringen in Amsterdam wellicht beter dan Bos in staat zijn de kloof tussen verschillende sociale en religieuze groepen in de samenleving te overbruggen.” Op dezelfde pagina wordt, geheel toevallig, Balkenende aangevallen door een aantal lokale CDA’ers.

De Telegraaf
In het hoofdredactioneel van De Telegraaf: “De keuze voor Job Cohen (…) lag voor de hand. (…) maar hij is ook de laatste strohalm van de PvdA.” Volgens de krant is Cohen ‘nog lang niet’ minister-president, vooral vanwege zijn ‘magere resultaten’ op het gebied van integratie in Amsterdam. Een lezer op de WUZ-pagina: “Dan zal er straks in Den Haag veel behoefte aan thee zijn.”

Maandag 15 maart
Het weekend is voorbij en iedereen heeft kunnen nadenken over de nieuwe situatie bij de PvdA. Langzaam maar zeker druppelen de opinies binnen.

De Volkskrant
In de Volkskrant schrijft columnist en doorgaans GroenLinks-stemmer Bert Wagendorp het volgende: “En het ‘keiharde gevecht’ tussen Geert en Job, ik zie het er eigenlijk niet van komen. Het holle geschreeuw van Geert gaat niet werken, tegen meneer de burgemeester van Nederland.” Op de website van de Volkskrant staat een opiniestuk van Yasmine Allas. Ze heeft weer hoop, nu Cohen misschien wel premier wordt. “En daarom spreek ik mijn onvoorwaardelijke steun aan u uit.”

De Telegraaf
In De Telegraaf staat een duidelijk hoofdredactioneel commentaar over een eventueel kabinet met Cohen erin: “Een kabinet, waar Nederland tot dusver van verschoond bleef, dat aan de slag zal gaan met lastenverzwaringen, nivelleringen en klassieke symboolpolitiek. Hoe Cohen met zijn gebrekkige financieel-economische kennis de huidige crisis gaat oplossen, blijft echter een groot raadsel. Wat zijn partij wil, is wel duidelijk: de hypotheekrenteaftrek aanpakken en een belastingtarief van 60 procent. Funest voor de huizenmarkt en het ondernemersklimaat.”

Dinsdag 16 maart
Het begint een beetje te borrelen bij de kranten. Ze hebben er nu echt goed over kunnen nadenken. De ene krant is vol lof over Cohen, de andere krant brandt hem volledig af.

De Volkskrant
‘Obamania waait over de oceaan: Yes We Cohen’ kopt de Volkskrant op de binnenlandpagina. De Cohenmania lijkt Nederland in zijn greep te krijgen, zo schrijft een ronduit positieve Jan Hoedeman, bekend van de PvdA-martelcanard uit 2006, vlak voor de verkiezingen. Het artikel over Cohen wordt begeleid door een bewerking van de bekende Obama-foto met de tekst ‘Job we can’. Hij is, in navolging van Obama, de verlosser, aldus het artikel.

Pieter Hilhorst schrijft dat Cohen de natuurlijke tegenpool is van Wilders. “Beschaafd, fatsoenlijk en met een gedegen staat van dienst in het bij elkaar houden van de boel.” Volgens Hilhorst wordt het ‘een tweestrijd tussen een schreeuwlelijk en een staatsman’. “Dat is alleen maar in het voordeel van Cohen.”

De Telegraaf
De Telegraaf denkt er toch echt heel anders over. Bert Dijkstra gaat in zijn rubriek tekeer tegen Cohen. “Burgemeester Cohen maakt van Noord tot Zuid een puinhoop van Amsterdam. Als een eigentijdse Sheriff van Nottingham laat hij zijn parkeerroversbende het volk bestelen… en gooit hij hardwerkende kooplui ten prooi aan de steek- en schietgrage handjes van stads tuig. Dus dienen wij hem te zien als de gedroomde opvolger van Balkenende.” Op de WUZ-pagina klagen lezers steen en been over Cohen: “Wil Nederland een amateur als premier? Dan wordt het leven helemaal ondragelijk voor onze zieken en bejaarden.” Een andere lezer over het vooruitzicht op belastingverhogingen en verregaande nivelleringen als Cohen aan de macht komt: “Dat kan met recht een deplorabel vooruitzicht genoemd worden.”

Ook Paul Jansen, chef politieke redactie van De Telegraaf, is niet blij met Cohen. Hij is de man voor het verkeerde gevecht, zo schrijft Jansen in zijn wekelijkse column. “Dat Cohen plots door zoveel meer mensen als een soort verlosser wordt gezien, moet verband houden met alle publiciteit. Die was de afgelopen dagen vaak verbluffend positief, zo niet regelrecht kritiekloos. Hij heeft (…) niets aan zijn vaderlijke drang te willen binden als het om de centen van de burger gaat. Dan is het al snel ieder voor zich.”

In zijn column in de Amsterdamse bijlage van De Telegraaf schrijft Hans Vermaak dat hij nu wel eens een andere burgemeester wil. Geen PvdA’er meer. Over burgemeester Cohen: “Hij kwam openlijk uit voor zijn PvdA-kleur, schoof zelfs aan bij het afsluitende debat. Een burgemeester onwaardig.”

De toon is gezet. Het moge duidelijk zijn dat deze kranten hun politieke voorkeur niet onder stoelen of banken steken. Het zal er ongetwijfeld nog hard aan toe gaan in de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 9 juni.