Weg met de tegel!

De ooit door Ferran Adrià in zijn restaurant ElBulli ingezette moleculaire kokerij heeft een relatief beperkt aantal veranderingen in de reguliere restaurantkeuken tot gevolg gehad, voornamelijk op die punten waar de nieuwe techniek een vermindering of vereenvoudiging van het klassieke handwerk opleverde. De stikstofcilinder lijkt vooralsnog geen vaste plek in de keuken te hebben veroverd, en menig cuisinier zal hebben ingezien dat de weg van de goochelarij in het algemeen uiteindelijk een doodlopende is: je kunt nu eenmaal niet maandelijks een nieuwe proef met de Maagdenburger halve bollen serveren, en het doorgezaagde meisje is ook maar één keer leuk. Ondertussen heeft een andere bedenkelijke ontwikkeling zich wel in alle hevigheid voortgezet, en dat is de afschaffing van het ronde bord als basisservies. Naast de pennenbakjes, de glasplaten, leistenen en ander tegelmateriaal dat in restaurants ter tafel komt, lijkt er een nieuw standaardbord in zwang te raken: een rechthoekig geval met een golfvorm in de rand, waar aan alle kanten je mes en vork vanaf vallen. Mogen we binnenkort alsjeblieft weer terug naar het klassieke ronde bord? Dan kan de volle honderd procent van de inventiviteit daar weer gewoon op.

import eetteam