Spring naar de content

Wijn: goed voor seks en sneller zwanger worden

Moraalridders leggen zwangere vrouwen graag een streng alcoholverbod op. Maar volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is een glaasje wijn op z’n tijd juist goed voor het ongeboren kind. Aldus Harold Hamersma in zijn nieuwe boek Wijnreis door mijn lichaam. Een voorpublicatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op de novemberdag vorig jaar toen in Nederland de Michelinsterren werden uitgedeeld, zat schrijver Ronald Giphart ’s avonds in het tv-programma De Wereld Draait Door. Giphart was als gast aangeschoven omdat hij naar eigen zeggen dol is op lekker eten en habitué is in veel sterrenrestaurants. Matthijs van Nieuwkerk wilde weleens weten hoe dat zo gekomen was. Giphart wist het zich nog goed te herinneren. Eens liep hij binnen bij het restaurant van Toine Hermsen in Maastricht, vertelde hij. Het was Giphart niet bekend dat Hermsen toentertijd werd beschouwd als de beste kok van Nederland. De door de sterrenkok bereide gerechten roerden de schrijver zeer. Zo zeer, dat hij af en toe zelfs een traantje moest wegpinken. Bovendien trof de gastvrijheid hem. Giphart was destijds in het gezelschap van zijn hoogzwangere vrouw, die eigenlijk helemaal niet zo’n puf had om te gaan tafelen. “Maar,” herinnerde hij zich, “dat veranderde op slag toen de gastvrouw zich over haar ontfermde.” “Legt u uw lot maar in mijn handen,“ fluisterde deze haar toe en ze gaf mevrouw Giphart een glas champagne.
Er viel een stilte in het anders toch vaak wat roezemoezige DWDD-publiek. Zwanger? Alcohol? Ik hoorde het ze denken. Dat kon toch zomaar niet? Alcohol in combinatie met een ongeboren kind, dat kan toch nooit goed gaan?

Dat is inderdaad wat standaard wordt beweerd. Sinds 1990 is in Amerika bijvoorbeeld iedere fles alcohol – en dus ook wijn – voorzien van een prominente waarschuwing om geen alcohol te gebruiken tijdens de zwangerschap. “According to the Surgeon General, women should not drink alcoholic beverages during pregnancy because of the risk of birth defects.”

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen