Biobubbels

Dat we de milieurapporten met een korreltje zout van de klaarblijkelijk veel minder hard stijgende zeespiegel moeten nemen, heeft de verzamelde champagneproducenten er niet van weerhouden om toch een bijdrage te gaan leveren aan een beter leefklimaat. Vorig jaar al kreeg ik de eerste bovenmatig milieuvriendelijke champagne aangereikt van Pommery. Met hun POP lanceerde dit huis een biologische bubbel, in een veel lichtere fles, voorzien van een etiket van gerecycled papier, bedrukt met omgevingssympathieke inkt. Maar bij deze ene producent is het niet gebleven. Inmiddels gaat de hele industrie haar leven beteren. Dat gebeurt door het in gebruik nemen van een veel lichtere fles. Tot nu toe woog een standaardfles zo’n 900 gram, maar nu zijn de glasmakers erin geslaagd om er eentje te produceren die de weegschaal nog maar tot 835 gram doet uitslaan. Resul-taat: een jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot met 8000 ton. Daar trekken we vast een fles champagne op open. Aan te bevelen is om er dan eentje te kiezen uit het aanbod van webwijnverkoper www.organicchampagne.nl. Deze nichespeler, die zich bedient van de slagzin Don’t panic, it’s organic!, heeft zich toegelegd op de import van champagnes van gegarandeerd biologische komaf. Ik proefde onder andere de biologisch-dynamische champagne Leclerc Briant ‘Les Chèvres Pierreuses’ Brut Premier Cru (€37,50). Een volstrekt droge champagne. Gedroogd wit fruit, nootachtig, met lichte sherrytonen en een fraaie mousse. Enig milieuminpuntje: de inhoud zit nog in een fles van 900 gram. HH

www.organicchampagne.nl

import eetteam