Smakelijk reizen

Lang voordat de gelijknamige televisieuitzendingen de kijker aan zijn luie stoel nagelden, bood tijdschrift National Geographic al een kleurrijke blik op wereldwijde exotica. In die traditie is er nu ook een culinaire gids, die de lezer langs eetbare hoogtepunten voert zoals de Boqueria-markt in Barcelona (foto). Zulke verzamelingen laten zich het best in een getal uitdrukken en dus luidt de ondertitel van De smaak van reizen: ‘500 culinaire ontdekkingen’. Het is een oneindige reeks ‘best of’-adressen met veel toptienlijstjes, gelardeerd met recepten. Hier en daar is een Hollands hoogtepunt ingeparkeerd zoals restaurant Elzenduin Beach, dat op de eerste plaats van de ‘toptien van zeezichten om bij te dineren’ prijkt. Het is wel een boek om thuis te consumeren, want het plaatwerk weegt een paar kilo en kan dus onmogelijk als transportabele reisgids dienen. Eigenlijk had de inhoud in een iPhone-applicatie gegoten moeten worden, maar dat is nakaarten. RH

De smaak van reizen.

G+J Uit- gevers.

€34,95.

Het boek werd vorige week gepresenteerd in de Supper Club, waar een aantal Nederlandse sterrenchefs de hapjes verzorgde. Onder andere was daar een vegetarische marbré van geitenkaas en speltbrood van Lucas Rive (restaurant De Bokkedoorns**), waarvan het videorecept op www.hpdetijd.nl staat.

import eetteam