Spring naar de content

Straf van Rusland

Landen als Moldavië en Georgië hebben aan de Russische wijndrinker altijd een dankbare afnemer gehad. Zo’n beetje de volledige oogsten verdwenen jaar in jaar uit in de kelen van hun grote buren. Geen centje pijn, tot in 2006 het duo door de Russische autoriteiten in de ban werd gedaan. Reden: de wijnen zouden ‘besmet’ zijn. Niet dat zulks ooit officieel was aangetoond, maar Moldavische en Georgische wijn kwamen het land niet meer in. Andersluidende contra-expertises door onafhankelijke instanties mochten niet baten, en aldus stevende de Moldavische wijnindustrie (goed voor 28 procent van de totale exportinkomsten van het land) op een bankroet af. Ook in Georgië was er sprake van pijn in de portemonnee, al was deze met ‘slechts’ 10 procent van de exportinkomsten iets kleiner.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Sinds kort staan de seinen voor Moldavische wijn echter weer op groen in Rusland. Onder strikte voorwaarden, dat wel. Zo wenst het Russische staatslab de onderzoeken te doen, een Russisch agentschap doet de promotie en marketing, en Russische inspecteurs controleren de Moldavische wijnproducenten. Ondertussen zijn er daarvan alweer zeventien in genade aangenomen. En nu zal het wel toeval zijn, maar deze blijken stuk voor stuk in Russische handen te zijn.

Het arme Georgië zit intussen overigens nog steeds op het strafbankje. Al schijnen de producenten daar enigszins geholpen te worden door een groeiende uitvoer naar Polen en een fiks toenemende lokale wijnconsumptie. Wat het laatste betreft, adviseert Caroline Gilby, Oost-Europa-expert van Wine Report, Moldavië om ‘een eigen wijncultuur te creëren om daardoor minder afhankelijk te worden van een grote buitenlandse afnemer’. Maar daar zal het land de komende tijd nog een zware dobber aan hebben: tegenover de consumptie van twee miljoen flessen wijn staan thans nog veertig miljoen flessen wodka.