Spring naar de content

Internetsteun voor SGP: ‘Tegen het doorgeslagen gelijkheidsdenken’

De oudste partij van Nederland, de SGP, mag vrouwen niet langer uitsluiten van het passief kiesrecht, zo oordeelde de Hoge Raad een aantal weken geleden. In reactie op die uitspraak werd een internetmanifest gestart om steun te betuigen aan de gereformeerde partij. Tot nu toe zetten ruim 36.000 mensen hun handtekening onder het manifest, dat een protest is ‘tegen het doorgeslagen gelijkheidsdenken’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De reden waarom de in 1918 opgerichte partij niet zelf mag beslissen over hoe de organisatie in elkaar steekt: het VN-vrouwenverdrag dat stamt uit 1967. Een kwestie van leven en laten leven, zou je zeggen. Dat geldt niet voor het Clara Wichmannfonds, dat het proces tegen de SGP is gestart. Voor hen is het een ware overwinning. De SGP moet nu op een of andere manier worden gedwongen vrouwen toe te laten tot de kandidatenlijst.

Het manifest met de naam zijmaakthetverschil.nu heeft de afgelopen weken veel media-aandacht gekregen. Volgens de mensen achter het initiatief zijn de ondertekenaars ‘heel divers, met verschillende politieke en religieuze achtergronden’. Mensen uit de breedte van de samenleving zetten hun handtekening eronder. “We krijgen ook veel reacties van mensen die het absoluut niet eens zijn met het vrouwenstandpunt, maar wel tekenen omdat ze het niet eens zijn met de uitspraak van de Hoge Raad. Het aantal ondertekenaars is verrassend hoog.”

Vanwaar deze steun aan de SGP? Woordvoerder Gerda van de Beek: “De actie is vooral bedoeld om aandacht te genereren. Om de samenleving te laten zien dat het opleggen van gelijkheid niet wordt gewaardeerd. Het is een geluid tegen het doorgeslagen gelijkheidsdenken.” Moeten vrouwen dan niet worden bevrijd van onderdrukking? “Geen enkele SGP-vrouw wordt onderdrukt. Die kunnen toch net zo goed een eigen partij beginnen als ze graag de politiek in willen?”

Van de Beek: “Het is opmerkelijk dat de Hoge Raad het ene grondwetsartikel belangrijker acht dan andere grondrechten, zoals vrijheid van godsdienst en vrijheid van vereniging. Waarom wordt dit collectief opgelegd aan minderheden? Het is sowieso heel opvallend dat twee rechtsorganen elkaar zo tegenspreken. In 2007 oordeelde het gerechtshof nog dat pluriformiteit belangrijk is. Je gaat toch ook geen proces beginnen omdat vrouwen worden uitgesloten van deelname aan het Nederlands elftal?”

Aanstaande zaterdag wordt het manifest afgesloten met een bijeenkomst waar de handtekeningen worden overhandigd aan SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij. Wat dit uiteindelijk betekent voor het vrouwenstandpunt van de SGP? De partij beraadt zich nog op te nemen stappen. Er zijn drie mogelijkheden: naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, vrouwen toelaten tot de lijst óf de partij opheffen.

Onderwerpen