Flinterfris

Ook elders op deze aardbol lopen er druivenkoppelaars rond. Door hun inspanningen zag in 2007 bijvoorbeeld de T10 het levenslicht. Nu klinkt dat als de codenaam voor een nieuw Iraans nucleair wapen, maar het is slechts een nieuwe Hongaarse druif. Gecreëerd door de hárslevelú (‘lindenblad’) en de bouvier (met stamboom, lief voor kinderen) met elkaar te verbinden. In Tokaj – waar de druif ‘kabar’ is genoemd, omdat dit waarschijnlijk wat beter in het gehoor ligt – heeft men zich over ‘m ontfermd. Onder meer omdat het een druif is geworden die zich graag leent voor de in deze regio graag geziene edelrotschimmel. En dat geeft deze witte Hongaar een volstrekt uniek karakter.

Van Chteau Dereszla proefde ik de debuutoogst 2007 (€12,95). Zoetig en toch ook droog. Met een zweem suikerspin op de neus. Rijk, rijp geel fruit in de mond. Drupje honing. Abrikoos en perzik. Tikje tropisch. En toch uiteindelijk ook flinterfris, zodat kabar nergens klef of plakkerig wordt. Misschien nu nog even een etiket van deze tijd erop? HH

Importeur Lekkers uit Hongarije. www.lekkersuithongarije.nl.

import eetteam