Spring naar de content

Hoe bang moet Oranje zijn voor de voodoopriesters van Kameroen?

Donderdag speelt Oranje tegen het inmiddels uitgerangeerde Kameroen. Een wedstrijd voor spek en bonen. Maar wie niets meer te verliezen heeft, kan wel eens als een kat in het nauw vreemde sprongen maken. Afrika staat bekend om haar donkere krachten. Welke zal Kameroen aanroepen om te proberen alsnog het tij te keren? “Met een mengsel van planten, boomwortels en de botten van een aap staan spelers na een blessure weer razendsnel op het veld.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Voodoo, juju, muti… allemaal namen voor één en hetzelfde: magische middelen om een bepaald resultaat af te dwingen. En dan hebben we het niet alleen over een poppetje met spelden er in. Er zijn namelijk heel veel manieren om geluk, genezing en kracht te bevorderen of de tegenstander uit te schakelen.

In Kameroen maken ze gebruik van poeders die ze tijdens de officiële begroeting in de handpalmen van hun tegenspelers wrijven. Of ze begraven de kop van een kat met een prop papier in zijn bek met daarop de namen van de spelers van de tegenpartij. Voodoopriesters en geneesheren reizen al decennia mee met de Afrikaanse voetbalteams om ze bij te staan en te voorzien van poeders, zalfjes, oliën en andere magische parafernalia.

De tegenstander tegenwerken is maar een deel van de strategie: sneller genezen, harder lopen, vloeken weren… Alles wordt uit de kast getrokken om de club de gewenste overwinning te laten behalen. Winst of verlies wordt uitgelegd aan de hand van werkende of tegenwerkende krachten. Spelers die succesvol zijn hebben een goede en teams die verliezen een slechte witchdoctor.

Zo zou Michael Essien van de Ghanese Black Stars vervloekt zijn door zijn vader, die vindt dat hij onvoldoende deelt in zijn zoons succes. Met een mengsel van planten, boomwortels en de botten van een aap staan spelers na een blessure weer razendsnel op het veld. Gebroken benen spalken met een leeuwenbot schijnt de genezing te versnellen en gedroogde bladeren van de Nidorelleplant worden gebruikt om botten en spieren te genezen.

De FIFA werd vlak voor het Wereldkampioenschap pas wakker en bedacht opeens dat al die middeltjes wel eens bestempeld kunnen worden als doping. Sommige lokale planten hebben een energieopwekkend effect of kunnen dezelfde uitwerking hebben als steroïden. De priesters houden echter de ingrediënten van hun middeltjes geheim en dat zint de FIFA niet. De vraag is echter wat ze er tegen kunnen doen.

Dat Afrika zich inlaat met dit soort praktijken is één ding. Maar hier in Nederland gaan we blijkbaar net zo ver in het zoeken naar allerhande middelen om sneller te genezen. Robin van Persie bij voorbeeld reisde eind vorig jaar nog af naar Servië om van zijn enkelproblemen af te komen. Hij liet zich masseren met vocht van placenta’s – met toestemming van Arsenals medische staf.

Hoe bang moet Oranje zijn voor Kameroen? Zolang wij placenta’s over enkels blijven smeren en Kameroeners kattenkoppen begraven naast het doel, lijkt het dat we gelijk staan op dat vlak. Wat voetballen betreft zou het best wel eens een uitdaging kunnen worden voor Nederland. Kameroen heeft weliswaar onvoldoende punten om nog een bedreiging te zijn binnen de poule, maar mooi spelen kunnen ze zeker!

Bron: Arnold Pannenborg volgt het Afrikaanse voetbal al jaren en houdt een weblog bij over het WK in Zuid-Afrika, Kameroen en voetbal in Afrika. Zijn boek over Afrikaans voetbal is te bestellen bij het Afrika Studie Centrum.