Spring naar de content

Zeven vragen (en acht antwoorden) over het geloof van Geert

Daar keken we even van op. In het NRC Handelsblad van maandag verklaarde Geert Wilders, [[popup file=”2010-07/afbeelding_102.png” description=”tussen neus en lippen door” align=”inline” ]], agnost te zijn. Que?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Een watte?
Een agnost. Eigenlijk een beetje de D66 onder de religies. Het draait vooral om ‘bevestigen noch ontkennen’. Agnosten geloven niet in het bestaan van God, want dat kan niet aangetoond worden. Ze geloven ook niet in het niet bestaan van God, want ook dat kan niet worden bewezen.

Is dat anders dan atheïsme? 
Ja en nee. Atheïsten ontkennen het bestaan van God. Agnosten zeggen simpelweg dat ze het niet weten. Toch zijn ze volgens Erik Schoorl, hoofdredacteur van de atheistische website godvoordommen.nl, bijna gelijk. “Zelf noem ik agnosten altijd ‘atheïsten zonder een mening’. Ze willen het bestaan van God alleen niet ontkennen omdat de bewijslast onbreekt. Ze zijn de facto ongelovig, maar er is een meningsverschil over de rol van de bewijslast.”

Kennen we dat soort lui?
Niet veel, toch zijn er een paar (middelmatige) beroemdheden uitgesproken agnosten. Bijvoorbeeld Matt Goering, Conor Oberst, Dave Matthews en Gerrit Zalm.

Is dat alles?
Nee. Vaak worden aanhangers van de ‘iets-religie’ (‘ik geloof wel dat er iets is, maar…’) ook onder de agnosten geschaard. Met andere woorden; het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking is, uitgaande van die denkwijze, agnost. Een denkwijze waar Schoorl het niet mee eens is: “Agnosten leven hun leven zonder rekening te houden met God. Wat mij betreft zijn ze dus ongelovig.”

Dus het is helemaal geen geloof?
In ieder geval niet praktiserend. Ze leven alsof er geen God zou zijn, omdat het ze niet interesseert of omdat ze het niet nodig hebben. In die zin zijn ze dus ongelovig.

Vriendelijke mensen!
Vast en zeker, maar ze krijgen uit alle hoeken zware kritiek te verduren. Zowel uit atheïstische als religieuze hoek. Volgens beide groepen zijn het eigenlijk een stelletje besluitelozen die geen keuze durven maken.

En waar komt dat vandaan?
Charles Darwin en Bertrand Rusell worden gezien als de grondleggers van het moderne agnosticisme. De eerste agnostische geluiden waren echter al in het oude Rome en Griekenland te horen.

Is het iets vreemds?
Nee dus. Het is verre van het fanatieke zevendagsadventisme dat Marianne Thieme aanhangt. Agnosticisme is een levensopvatting die vele mensen met Wilders delen.

Onderwerpen