Kiplekker

Kip is bepaald geen waterkip. Het meest veelzijdige, meest mishandelde, tevens meest gegeten stukje vlees is namelijk ook een enorme wijnliefhebber. Zou er een naslagwerk Welke wijn bij kip? bestaan, dan zou dit vuistdik zijn. Alleen al over de klassieker coq au vin zijn pagina’s vol te pennen. Men neme bijvoorbeeld corbières, chteauneuf-du-pape, ctes du rhne of rode bourgogne. Wijnschrijver Hugh Johnson adviseert in het laatste geval zelfs om toch vooral eens het recept met chambertin te maken. Daar wordt de saus heerlijk van en ook de inhoud van het glas is niet te versmaden. ‘Tenminste,’ zo haast hij zich eraan toe te voegen, ‘als geld geen rol speelt’. Is dat wél het geval of vindt u een marinade met een kostprijs van rond de honderd euro sowieso wat overdreven, dan is er nog wel wat voordeligere pinot noir voor handen. Mitra heeft bijvoorbeeld een buitengewoon smakelijke Chileen van Cono Sur (€7,99), uit het oogstjaar 2009 en afkomstig uit Colchagua Valley. Dat is een mooie zwoele rode, net zo vlezig als de kip zelf. Bovendien ontdek ik er wat zachte kruiderij en een gefruit paddestoeltje in. Sluit kortom fijn aan bij het recept. En omdat we natuurlijk alleen nog maar scharrelkip wensen te eten, komt het helemaal mooi uit dat deze cono sur ook nog eens keurig bio-gecertificeerd is.

import eetteam