Biologisch met ambitie

Wat zuidelijker in Frankrijk dan Mcon (zie elders dit Eetteam) wordt ook al gepronkt met het resultaat van kruiende aardplaten. In Faugères gaat men er prat op dat op deze plek in de Languedoc sprake is van een van Europa’s oudste terroir-bodems. Het ruwe, heuvelachtige terrein dat de wijngaarden tot hun beschikking hebben, is te danken aan een bergketen (formaatje Himalaya) die 300 miljoen jaar geleden dwars door Europa liep. Ook hier was destijds sprake van schuivende panelen waardoor de bodem in elkaar werd geperst met diverse lagen hard gesteente (leisteen) tot gevolg. Deze zogeheten ‘schistes’ vormen een felbegeerde ondergrond voor ambitieuze wijnmakers. Zoals die van Domaine Ollier Taillefer, die bijna vanzelfsprekend ook volstrekt biologisch werkt. En dat kan niet anders dan een flinke kerel zijn. Eentje die met kunstmestvrije aarde aan zijn knuisten een koe gaat helpen kalveren. Eerst nog even door een sloot waadt om een paard eruit te trekken. En en passant een niet-startende tractor (biobrandstof leidt nog wel eens tot kuren) aanduwt. Kortom, een wijnmaker die een rode faugères maakt die staat. Als een bioboerenhoeve.

Domaine Ollier Taillefer Grande Réserve 2007 (€ 14,95). Importeur La Gironde, www.lagironde.nl.

import eetteam