Spring naar de content

Minimale bloglust

Het NOS Journaal moet met zijn tijd mee, dacht men twee jaar terug bij de omroep. Dus moesten de presentatoren verplicht gaan bloggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Hoe dat ging? Eufemistisch gezegd: matig. Philip Freriks had helemaal geen zin in dat nieuwerwetse gedoe. Andere presentatoren begonnen vol goede moed, maar lieten soms drie maanden achter elkaar – een mensenleven in de blogsfeer -niets van zich horen.

In april beloofde hoofdredacteur Hans Laroes beterschap. Ankers Sacha de Boer en Rob Trip zouden voortaan in hun dienstweek (ze werken één week op, één week af) een blog schrijven. Andere presentatoren mogen zelf bepalen wanneer ze bloggen.

Vier maanden later maken we de balans op.

De Boer haalt haar quotum nog steeds bij lange na niet (niet meer dan vijf berichten in de laatste zeventien weken). De reden daarvan, volgens Laroes: vakanties.

Trip blogt trouw elke veertien dagen. Opvallend: hij plaatst bij elk bericht een foto van zichzelf.

De inzet van de presentatoren die zelf mogen bepalen wanneer ze bloggen is dramatisch. Astrid Kersseboom scheidde drie blogs af, net zoveel als Rik van de Westelaken.

Laroes zelf begon na het achter-de-broek-gesprek met HP/De Tijd in april weer goed: in mei schreef hij zeven berichten. Daarna viel hij compleet stil, op één verkiezingspostje na.

Ook dit geringe aantal is toe te schrijven aan vakanties, aldus Laroes, die zich vanaf zijn vakantieadres nog bemoeide met een interview in egoglossy Maarten! van Maarten van Rossem.

‘NOS Journaal wil Wilders geen podium bieden,’ schreeuwde een persbericht van het lijfblad van de Utrechtse historicus. Laroes ontkende dit te hebben gezegd, waarop Van Rossem vorige week in HP/De Tijd achter de woorden bleef staan en nog wat zout in de wonden wreef. Het viel hem ‘buitengewoon tegen’ dat Laroes ‘achteraf spijt’ had van zijn uitspraken.


Op de eerste dag na zijn vakantie spreken we Laroes.

Wat vond u van Van Rossems persbericht?

“Het was tendentieus. Er is een bepaalde inhoud aan gegeven, alsof wij de PVV anders zouden behandelen dan andere partijen. Dat is niet waar.”

Heeft u het interview van tevoren gelezen?

“Nee, daar vraag ik nooit naar. De volgende keer bij een interview in Maarten! overigens wel. Het artikel is sowieso niet foutloos. Als ik het had mogen inzien, had ik kunnen aangeven dat we Nieuwsuur niet met de VARA gaan maken maar met de NPS.”