Spring naar de content

Moordstad

Het is de? manier om de status van Bekende Nederlander te verwerven: geliquideerd worden in Amsterdam. Sinds 1990 gaven afrekeningen een interessant kijkje in de onderwereld. In het post-Holleedertijdperk lijkt de hoofdstad crimineel even stuurloos. Of wijzen de recente aanslagen op een troonopvolger?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De brutale liquidatie op klaarlichte dag op de dam in 2004, de aanslag op de redactie van Quote in 2002, het cafe waar Holleeder en Mierenmet samen met Endstra een biertje dronken. Dit alles komt terug in onze bloedstollende speurtocht door crimineel Amsterdam. In teams van maximaal vijf personen fiets u tijdens deze liquidatiespeurtocht…”
Het staat er echt, op amsterdamexcursies.nl. De jaartallen kloppen niet – beide akkefietjes vonden plaats in 2003 – maar dat zal de gemiddelde deelnemer een zorg zijn. Liquidaties als basis voor een teamuitje, leuk voor personeelsfeesten: in geen enkele andere Nederlandse stad bestaat zoiets. Het zou ook niet kunnen. Hoeveel geruchtmakende afrekeningen in de onderwereld hebben zich afgespeeld in Den Haag? Eentje: die van drugshandelaar Tinus Fens, lang geleden, in 1984. In Rotterdam en Utrecht? Geen, als we de moord op kickbokser Peter Smit in 2005, uitkomst van een ruzie over een horloge, buiten beschouwing laten. Maar in Amsterdam hebben tientallen criminelen die tevens semi-Bekende Nederlanders waren elkaar door hoofd en borst geschoten of laten schieten. Ironisch genoeg was het vaak juist die gewelddadige dood die hen tot BN’er maakte.

De zware, doorgaans drugsgerelateerde, criminaliteit heeft zich altijd geconcentreerd in de hoofdstad. Al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw hielden Chinezen zich er bezig met de handel in opium. Vijftig jaar later maakte de Amerikaanse maffia Amsterdam tot nieuw filiaal. De Amerikaanse criminoloog en hoogleraar Alan Block onderzocht die beweging. In zijn boek Perspectives on Organizing Crime: Essays in Opposition (1991) schrijft hij dat het niet de minsten waren die zich met de nieuwe afzetmarkt bemoeiden. “De misdadigers die in Amsterdam in hun internationale activiteiten werden betrokken, werden geleid door Meyer Lansky, een van de meest interessante en vernieuwende gangsters van deze eeuw.” Lansky, ooit de persoonlijke witwasser van Al Capone, wordt gezien als een belangrijke architect van de georganiseerde misdaad. De maffiakeuze had dan ook grote invloed op de seks- en gokscene in de hoofdstad, en dus op de criminaliteit die er nu eenmaal mee gepaard gaat.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

?

Onderwerpen