Spring naar de content

Rechtbank eist onderzoek naspeuringen naar De Roy van Zuydewijn

De Haagse rechtbank heeft naar nu blijkt vorige week [[popup file=”2010-08/vonnis.jpg” description=”besloten” align=”inline” ]] dat er onderzoek gedaan moet worden naar de administratie van twee recherchebureaus die in 2003 de gangen van Edwin de Roy van Zuydewijn nagingen. De rechter wil namelijk weten wie de opdracht gaf om onder meer het Sociale Dienst-dossier van De Roy van Zuydewijn te lichten. Waarom is dit zo’n saillante uitspraak? De dit weekeinde bijgezette prins Carlos Hugo, De Roys oud-schoonvader, beschikte eerder óók over dat dossier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De zaak kwam aan het rollen nadat privédetective Michel Kraay in 2003 werd opgepakt en later veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf omdat hij op onheuse wijze privégegevens had achterhaald voor gerenommeerde advocatenkantoren als De Brauw Blackstone Westbroek, Nauta Dutilh en Moszkowicz. Maar ook grote verzekeraars en de landsadvocaat Pels, Rijcken en Droogleever Fortuijn maakten gebruik van de diensten van Kraay. Daarnaast deed hij onderzoek naar Robin Linschoten, Wouter Bos en Edwin de Roy van Zuydewijn.

Die laatste wil weten wie opdracht heeft gegeven [[popup file=”2010-08/opdracht_roy.jpg” description=”onderzoek” align=”inline” ]] naar hem te doen, een zaak die al langer speelt. En de rechter wil nu dus ook de onderste steen boven (hier [[download file=”2010-08/uitspraak_haagse_rechtbank_edrvz.pdf” icon=”” text=”de uitspraak” title=”” ]], in PDF-formaat) hebben. De recherchebureaus Goderie van Groen en Santema hebben volgens de rechtbank ‘onrechtmatig gehandeld’ jegens De Roy van Zuydewijn. En hun opdrachtgever moet op last van de rechter boven water komen middels een onderzoek door een register-accountant.

In welke hoek de opdrachtgever gezocht moet worden is onduidelijk. De koninklijke familie beschikte in 2000 al over privégegevens van De Roy van Zuydewijn. Zo werd in 2003 duidelijk dat de onlangs overleden prins Carlos Hugo, De Roys schoonvader, inzage heeft gehad in het Sociale Dienst-dossier van De Roy van Zuydewijn. De hoofdstedelijke Regionale Inlichtingendienst (RID), een voorpost van de AIVD, had daar de hand op weten te leggen. De opdracht daartoe was direct verstrekt door het Kabinet der Koningin, géén minister was op de hoogte. Het gevolg was dat premier Jan Peter Balkenende cum suis diep door het stof moest. Daarnaast werd de macht van koningin Beatrix beperkt.

De Roy van Zuydewijn laat aan HP/De Tijd weten verheugd te zijn met de uitspraak: “Drie rechters hebben nu onomstotelijk de onrechtmatigheid van opdrachtgever en uitvoerder erkend. Dat is in deze Kafkaiaanse affaire een belangrijke uitspraak. Andere zaken komen hiermee in helder licht te staan en dat is voor mij en mijn advocaat mr. Meijjer van groot juridisch belang.”

We schreven het al eerder; het boek over Edwin de Roy van Zuydewijn kan nog láng niet dicht. Hoe graag men dat ten paleize ook zou willen.