Spring naar de content

CDA’er Schinkelshoek gooit handdoek in de ring vanwege PVV

Jan Schinkelshoek, prominent CDA’er en vlinderdasenthousiast, houdt er mee op. Hij verlaat de landelijke politiek. Vanochtend deelde hij dit mede aan de CDA-fractie. Schinkelshoek stelt dat hij ‘ongelukkig’  is met de besprekingen over een coalitie met gedoogsteun van de PVV, zo meldt NRC.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Schinkelshoek was na de verkiezingen van 9 juni nog behoorlijk teleurgesteld dat hij met zijn 27e plaats waarschijnlijk niet in de Kamer zou komen. “Een bittere pil,” noemde de markante politicus dit destijds. Dat hij niet herkozen werd, was in juni ook al aanleiding te stoppen met zijn maandelijkse nieuwsbrief over het Binnenhof.

De man met de vlinderdas, die door het terugtreden van Jan Peter Balkenende en Jack de Vries alsnog kans maakte op een Kamerzetel schrijft aan de fractie: “De gang van zaken bij de kabinetsformatie speelt bij mijn beslissing een belangrijke rol. Ik ben, zoals in de fractie kenbaar gemaakt, ongelukkig met de besprekingen over een coalitie die gedoogd wordt door een partij als de PVV, een coalitie die ik heilloos acht voor zowel het land als de partij. Vanuit mijn positie in de ‘wachtkamer’ heb ik geen noemenswaardige mogelijkheden die koers te beïnvloeden, maar ik wil die door mijn aanwezigheid op de reservebank ook niet legitimeren.”

Schinkelshoek zat sinds 2006 in de Kamer, daarvoor was hij onder andere hoofdredacteur van de Haagse Courant, campagnemanager van Ruud Lubbers en directeur communicatie bij de Rabobank.

Onderwerpen