Spring naar de content

Nieuws van het boekenfront

Waarin het literaire seizoen wordt geopend in het bijzijn van vips en schrijvers van velerlei garnituur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Op het zonovergoten Westergasterrein in Amsterdam botsten afgelopen zondag de bibliofielen op de grazers van een aanpalende tokkiebraderie, maar als we de Volkskrant moeten geloven, is de verheffing van de analfabete massa’s binnenkort een feit. Nu moesten we eerst nog een paar bejaarden neerhoeken om naar de kassa van Manuscripta te kunnen klauteren, maar vanaf volgend jaar kunnen al die oudjes de vip-badges van de belangrijkste bezoekers probleemloos spellen.

Binnen was het als vanouds een literaire oase. Bij de stand van Sirene stond Wilfried de Jong, een van de vele BN’ers die in HP/De Tijd werden geïnterviewd door Matt Dings.

Matt: “Je wilde aanvankelijk je verhaal niet doen.” Wilfried: “Ik kijk liever niet om, maar ik las al die afleveringen van ‘Jonge jaren’ en dacht: Matt – is dat nou een man of een vrouw? Dus ik waagde het erop.” Ad ‘tantraseks’ Visser, die vermoedelijk eveneens had misgegokt, nam zijn verlies als een man en kwam in eigen persoon zijn presentexemplaar van de bundel ophalen. Damesliefhebber Robbert Ammerlaan bleef weg, door schade en schande inmiddels wijzer.

Wel op de presentatie was uitgever Oscar van Gelderen (hier met dochter Ori), die zijn reputatie als goudhaantje weer helemaal waarmaakte. Dit weekend werd bekend dat The American, de nieuwe film van Anton Corbijn, met George Clooney in de hoofdrol, de hoogste recette heeft gehaald in de Verenigde Staten. En Oscar heeft uiteraard de rechten van het boek waarop die blockbuster is gebaseerd. Woensdag ligt The American, met Clooney op het omslag, in Nederlandse vertaling in de winkel.


Maar we letten net als Albert Heijn ook op de kleintjes. Aristide von Bienefeldt signeerde hier zijn nieuwste roman, getiteld De zus die Anna Magnani niet was. Wie zij wel was, verschijnt mogelijk in een opvolger, tenzij de auteur vóór die tijd alsnog aan hiv overlijdt, een ziekte die de zwaar teleurgestelde recensent Max Pam hem in 2003 ruimhartig gunde. Het is geen man die niet met de dood bedreigd wordt, zeggen wij met een variant op Mick Jagger.

Bij het aanpalende stalletje deed het schrijvende Rotterdamse narcisje

Judith Visser met Trip een moedige gooi naar de miljoenenoplagen van de beroemde Anthos-blondines. Wellicht dat ‘n kleurspoelinkje helpt.

Hans van der Beek, de roomse Maarten ‘t Hart, wil niet langer van het houtje zijn en zet dat hinderlijke papengebroed op een enkeltje richting Inferno in Wees gegroet, dat onlangs uitkwam bij Nijgh & Van Ditmar. Ook bij deze uitgever binnenkort de langverwachte roman van Arnon Grunberg.

Er was een voorproefje in de vorm van striptekenaar Hanco Kolck, die in een handomdraai een strakke Grunberg neerzet. Hanco is de illustrator van een tussendoortje van Arnon, dat men het weet.

Boudewijn Geels tot slot is ad interim-redactiechef van HP/De Tijd en staat hier naast romancière Aukelien Weverling, die onlangs door haar Siciliaanse amore werd gedumpt. Unhappiness is a writer’s goldmine, sprak Reve al, en Aukje heeft inmiddels stof voor haar eigen Millennium-trilogie.

Onderwerpen