Visveelzijdig

Bij vis hoort witte wijn. Vanzelfsprekend zijn er rode uitzonderingen die de regel bevestigen, maar die mogelijkheden zijn beperkt. Nee, dan wit. Wie zijn zeebanket door sauvignon blanc of chardonnay laat vergezellen, doet zijn smaakpapillen zelden achter het net vissen. In de visrestaurants aan de Franse zuidkust heeft men daar overigens weer net andere ideeën over. Daar is juist de lokale Picpoul de Pinet een graag geziene gast aan tafel. Het is een sappige witte van de picpouldruif die in de oostelijke Languedoc een soort huiswijnfunctie heeft: niet kostbaar en gastronomisch breed inzetbaar. De oester staat voor hem open. De gegrilde vis laat zich smaken. En al ben ik zelf geen fan van wijn bij soepachtigen, ook de bouillabaisse pikt de Picpoul. Verwacht overigens geen diepgaand wit dat grossiert in talmende afdronken of leidt tot langdurige vinologische overpeinzingen. Picpoul heeft geen andere ambitie dan het presenteren van wat gele appel, een zweem perzik en een vleug zuidkruiden. Dit alles vervat in een molligheid, die overigens nooit lomp wordt wegens de tevens aanwezige citrus. Jong drinken en het zonnetje gaat vanzelf schijnen. Ofschoon dus nimmer hoogdravend zorgt de Picpoul toch voor een karaktervolle wijn die zelfs als dermate eigen wordt beschouwd, dat het een van de weinige druivenrassen in Frankrijk is waar een hele appellation naar is vernoemd. Inmiddels is de beschikbaarheid niet meer slechts voorbehouden aan de Zuid-Franse wijnkelners. Ook de Nederlandse supermarktinkopers hebben de visveelzijdigheid van deze blanc ontdekt. Bovendien bevalt het hun bijzonder dat Picpoul de Pinet geen ambitieus prijskaartje verlangt. Zeer smakelijke exemplaren worden gemaakt door de grote coöperatie in Pinet. Ook het domein Félines Jourdan doet hier goede zaken met de grootgrutters. En meer dan vijf euro kosten ze nooit. HH

import eetteam