Spring naar de content

Wakkerpedia, de wiki voor onderbuikend Nederland

Iedereen kent Wikipedia inmiddels wel, de online encyclopedie waar men vrijwel alles kan vinden. Deze site heeft inmiddels heel wat spin-offs, waaronder de Amerikaanse site Conservapedia, voor de Amerikaan met onderbuikgevoelens. In navolging hierop is er nu Wakkerpedia, dé online encyclopedie voor Telegraaf-reageerders en andere onderbuikers. Weblog Retecool heeft deze site zojuist gelanceerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

  Op de site vinden we onder meer Henk en Ingrid, de Linkse Kerk, Bruin 1 en natuurlijk ‘ons soort mensen‘. We vroegen Hubert Roth, de eigenaar van Retecool.com, waarom hij deze site begon.

Waarom een Wakkerpedia?
Gewoon, omdat Nederland schreeuwt om een eigen onderbuikplek op Internet. Dit blijkt vooral uit de reacties bij de verschillende nieuwssites.”

Maar is die plek er niet al? Namelijk de, soms hilarische, comments op de site van De Telegraaf?
“Daar is het vaak parelduiken ja. Het
verschil met de Telegraaf-reacties is dat op wakkerpedia.nl de bezoeker baas over eigen onderbuik is. De entries zijn overigens geïnspireerd door reacties van bezoekers van alle grote nederlandse kranten op de internets. Het is bizar wat daar af en toe aan reacties langs komt.”

Het is dus eigenlijk een doorsnede van de reacties op verscheidene krantensites?
“Ja, en je wilt niet weten wat je daar zoal tegenkomt, Wakkerpedia valt wat dat betreft eigenlijk nog wel mee.”

Denkt u dat het ‘gevaarlijk’ is dat mensen zo reageren of lijken te denken? Ofwel, is het een waarschuwing tegen het onderbuikdenken, deze wiki? Of gewoon lol hebben?
“Blaffende honden bijten niet en die regel gaat ook op voor internetschreeuwers. Dus gevaarlijk, nee.
Als je de reacties op de internets moet geloven, gaat 90% van de Nederlandse bevolking Geert Wilders rechts voorbij en ik heb zomaar het idee dat het niet zo’n vaart zal lopen. Eigenlijk is Wakkerpedia gewoon grinniken om primaire reacties.”

Retecool heeft al eerder met Wikipedia-achtige dingen te maken gehad. In 2008 begon Rita Verdonk haar eigen versie van Wikipedia, waar haar aanhangers hun eigen verkiezingsonderwerpen konden aandragen. Dit initiatief werd vervolgens volledig getorpedeerd door de reageerders van Retecool, die deze Wiki op hilarische wijze vervuilden met onzin. Hierna sloot Verdonk de site, waardoor het niet meer mogelijk was voor derden om er dingen op te zetten of te veranderen.

Onderwerpen