Planken, houtsnippers en poedertjes

Behalve zwavel wordt er in de wijnwereld ook vaak ‘hout’ toegevoegd. En dat gebeurt allang niet meer door de wijn in een vat te bewaren. De extra geur en smaak die een verblijf in eiken geeft, kan ook gerealiseerd worden via planken, houtsnippers of poedertjes. Nadeel van deze productiewijze is dat het eiken zich te nadrukkelijk kan manifesteren. Goed doseren is namelijk ook een kunst. Of wijn houtbehandeld is, maakt het etiket altijd duidelijk. ‘Bereid met houtsnippers’ kan natuurlijk nauwelijks als een aanbeveling gezien worden. Het omgekeerde doet zich overigens wel voor. Een paar jaar geleden stonden er vierhonderd wijnen open die in wedstrijdverband geproefd werden. Winnaar in de categorie beste Nieuwe Wereld Chardonnay onder de tien euro was toen de Y-serie ‘Unwooded’ Chardonnay 2005 van Yalumba. Daarna heb ik iedere jaargang van deze moderne Ozzie geproefd. En nu net weer de 2009. Die zou tijdens de wedstrijden wel weer eens hoge ogen kunnen gooien. Want suikermeloen, ananas, perzik en grapefruit. Rijk, maar niet overdreven. Drinkt ietsje zoet aan, maar wordt op tijd fris. Vanzelfsprekend wordt hij onder een schroefdop geleverd, want een ongehoute wijn sluit je natuurlijk niet af met een stuk boomschors.

De Nederlandse Wijnkring. www.wijnkring.nl.

import eetteam